In mod normal, sursele de energie regenerabila sunt responsabile pentru 33% din mixul energetic al Germaniei insa duminica, 15 mai, in jurul orei 2 p.m. turbinele eoliene, parcurile fotovoltaice si hidrocentralele au produs 45,5 gigawati de energie electrica, in conditiile in care cererea la acel moment era de 45,8 gigawati.

De asemenea, pretul energiei electrice a coborat in teritoriu negativ, pentru o scurta perioada de timp, ajungand pana la minus 50 de euro pentru un megawat, ceea ce inseamna ca furnizorii de energie erau platiti de producatori ca sa le cumpere energia electrica.

Tarile din intreaga Europa isi extind capacitatile regenerabile de productie a energiei electrice pentru a-si reduce emisiile de CO2 si a creste securitatea aprovizionarii cu energie. De exemplu, anul trecut parcurile eoliene din Danemarca au asigurat 140% din cererea de electricitate.

"Evenimente de genul acesta scot in evidenta faptul ca am putea fi nevoiti sa reducem investitiile din cauza supra-aprovizionarii pietei. Pe termen lung, exista argumente pentru a incepe sa punem la punct tehnologii care pot gestiona aceasta supra-aprovizionare, de exemplu mai multi interconectori sau facilitati de stocare a energiei", a declarat Monne Depraetere, analist la Bloomberg New Energy Finance.

Analistul a subliniat ca intotdeauna va fi nevoie de anumite capacitati conventionale de generare ca o sursa de rezerva in perioadele in care energia produsa de instalatiile eoliene si fotovoltaice scade. Chiar si ieri termocentralele conventionale si centralele nucleare din Germania au produs intre 7,7 si 27,2 gigawati de energie electrica.

Guvernul german vrea ca energiile regenerabile sa acopere intre 40-45% din cererea de electricitate a Germaniei in 2025, urmand ca in anul 2050 sa utilizeze numai energie regenerabila.