Der Spiegel, citand documente guvernamentale declasificate recent, scrie ca Adenauer i-a prezentat aceasta idee secretarului de Stat american Dean Rusk si presedintelui John F. Kennedy, sugerand ca Statele Unite sa faca aceasta propunere Uniunii Sovietice, a carei armata controleaza Germania de Est.

Ideea era de a lasa Germania de Est si Uniunea Sovietica sa preia controlul asupra Berlinului de Vest, un obiectiv al politicii sovietic, in schimbul extinderii catre vest a frontierei Germaniei de Vest, catre Thuringia, o parte din Saxonia si din Mecklenburg-Pomerania occidentala.

Aceste zone au fost ocupate de armatele occidentale la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, dupa care au fost cedate armatei sovietice conform acordurilor de la incheierea conflictului.

Berlinul, care a fost ocupat in intregime de Armata Rosie, a facut obiectul unui acord intre aliati, zona sa occidentala fiind incredintata aliatilor occidentali.

Germania de Vest nu a crezut cu adevarat ca Moscova va accepta acest schimb deoarece acest lucru ar fi insemnat ca Germania de Est ar fi ramas fara o parte din regiunile sale industriale.

Dar Adenauer credea ca poate obtine profit din aceasta oferta, cel putin generand dificultati intre autoritatile est-germane si cele sovietice in cazul in care Moscova ar fi fost tentata de aceasta idee. Potrivit documentului citat de Der Spiegel, pana la urma Kennedy a respins aceasta idee.

Citeste si:

Ce inseamna sa fii membru Mensa si ce rol joaca inteligenta in cariera. Povestile celor 6 romani cu IQ-uri de peste 132

America sau Europa? Care este cea mai mare amenintare pentru economia lumii

“Londra arde, Europa se prabuseste!” Revista Time apare cu o coperta si o deschidere care socheaza