Publicarea acestor date ar putea sa reaprinda criticile referitoare la politica economica a Germaniei din partea unor institutii, precum FMI si Comisia Europeana, potrivit carora Berlinul nu face suficient de mult pentru a stimula cresterea interna.

In schimb, oficialii de la Berlin sustin ca avansul economiei reflecta competitivitatea companiilor germane in diferite sectoare si nu este ceva care poate fi ghidat de Guvern. 

Excedentul comercial al Germaniei, ajustat la factorii sezonieri, a urcat in iulie la 22,8 miliarde de euro (25,6 miliarde de dolari), de la 22,1 miliarde de euro in iunie, a anuntat, marti, Destatis. Este cel mai ridicat nivelul de cand a inceput publicarea datelor, in 1991, depasind estimarile analistilor, de 22,3 miliarde de euro. 

Exporturile ajustate la factorii sezonieri au crescut in iulie cu 2,4%, la 103,4 miliarde de euro - un record lunar - in timp ce importurile au inregistrat un avans de 2,2%, la 80,6 miliarde de euro. 

Incepand din 2011, Germania detine titlul de tara cu cel mai mare excedent de cont curent din lume. In iulie, excedentul neajustat s-a ridicat la 23,4 miliarde de euro, mult peste estimarile economistilor, de 21,5 miliarde de euro si fata de 20,6 miliarde de euro in perioada similara din 2014. 

Dupa publicarea datelor, indicele principal DAX 30 al Bursei de la Frankfurt a urcat cu 1,8%, la 10.287,12 puncte, depasind ceilalti indici bursieri europeni. 

Companiile din Germania au beneficiat de pe urma majorarii cererii pe plan intern si de expansiunea zonei euro, chiar daca problemele din China afecteaza avansul economiei mondiale.

Bundesbank estimeaza ca performanta economica a tarii va fi "destul de robusta", deoarece numarul record de angajati stimuleaza consumul. 

"Germania ruleaza cu toate motoarele, fara a fi afectata de problemele pietelor emergente si de cererea pe plan extern", a apreciat economistul David Milleker, de la Union Investment Privatfonds GmbH. 

Economia germana si-a revenit usor in T2, in principal datorita exporturilor robuste, arata datele statistice publicate de Destatis. In perioada aprilie - iunie 2015, comparativ cu trimestrul precedent, PIB al Germaniei a inregistrat o crestere de 0,4%, dupa un avans de 0,3% in primele trei luni ale acestui an. Comparativ cu T2 din 2014, PIB a crescut cu 1,6%.  Pentru intregul an 2015, Guvernul german mizeaza in prezent pe o crestere de 1,8%, dupa un avans de 1,6% in 2014.