"Nu vad pe nimeni intre politicienii din Germania care sa aspire la un diktat german (...). Mai multa Europa nu vrea sa insemne, in Germania, o Europa germana. Pentru noi, mai multa Europa inseamna o Germanie europeana!", a declarat Joachim Gauck.

"Nu vrem sa intimidam pe nimeni", a subliniat preseduntele in primul discurs important despre UE pe care il sustine de la preluarea sefiei statului, in martie 2012, in fata a aproximativ 200 de persoane reunite cu aceasta ocazie la resedinta prezidentiala din Berlin.

Seful statului german, care detine o functie mai degraba onorifica, a insistat asupra faptului ca Germania, considerata "bolnavul Europei" in urma cu zece ani, a intreprins masuri care au facut-o mai competitiva si ca ea vrea sa impartaseasca aceasta experienta, fiind constienta de faptul ca nu exista o solutie unica la criza.

Cu emotie, Gauck, un fost cetatean est-german, a insistat asupra a ceea ce germanii datoreaza Europei, dupa al Doilea Razboi Mondial si prabusirea regimului nazist. "Tarii noastre i-au fost furnizate ajutor si solidaritate dupa razboi. Nu am fost supusi, in urma lipsei noastre de masura, unei existente de paria, in afara familiei natiunilor", a continuat el.

De asemenea, presedintele german i-a indemnat cu forta, pe britanici, sa ramana in cadrul UE, dupa ce premierul britanic David Cameron a promis, in ianuarie ca, in cazul in care va fi reales, va organiza un referendum privind apartenenta Marii Britanii la UE.

"Dragi englezi, scotieni, galezi, irlandezi de nord si noi cetateni britanici, vrem sa ramaneti cu noi! Avem nevoie de experienta voastra de cea mai veche democratie parlamentara, avem nevoie de traditiile voastre, de sobrietatea voastra si de curajul vostru!", a afirmat Gauck.

El a amintit cat de mult datoreaza Europa Marii Britanii, care a rezistat in mod curajos in al Doilea Razboi Mondial. "Este Europa voastra (...). Mai multa Europa nu trebuie sa insemne (o Europa) fara voi!", a subliniat seful statului german.