"Acest ajutor financiar va fi dirijat catre (fonduri publice spaniole de ajutor ale sectoarelor) Frob, iar Frob va injecta acesti bani in bancile care vor cere", a declarat ministrul in timpul unei confernte de presa, fara a specifica valoarea acestui impurmut, mentionand insa ca nu exista conditii de reforme economice "in afara de sectorul financiar, conditiile vor fi impuse bancilor, nu societatii spaniole".

"Acest lucru nu are nimic de a face cu o salvare", a precizat ministrul, mentionand ca ajutorul va fi dirijat catre "30 la suta (dintre banci) care sunt in dificultate", si identificate prin raportul FMI facut public vineri.

Raportul a indicat nevoi ale bancilor spaniole estimate la aproximativ 40 de miliarde de euro, dar valoarea ajutorului ar putea ajunge "la aproximativ 100 de miliarde", conform unei surse guvernamentale europene.

Madridul asteapta rezultatele auditelor din partea germanilor de la Roland Berger, si americanilor de la Oliver Wyman, pentru a isi formula cererea de ajutor, rapoarte care vor fi primite cel tarziu pe 21 iunie de catre Guvern.

Acest ajutor va fi considerat ca "indatorare publica" spaniola, care va creste astfel, "si va trebui neaparat rambursat", a declarat Luis de Guindos.

Intr-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, Volker Kauder, un apropiat al cancelarului Angela Merkel, isi exprima convingerea ca Spania va solicita asistenta financiara europeana pentru sistemul bancar.

Euro va incepe sa se dezintegreze, in a doua jumatate a anului

La randul sau, Jean-Claude Juncker a solicitat, sambata, o solutie urgenta pentru sistemul bancar spaniol, in contextul in care ministrii Finantelor din zona euro s-au reunit de urgenta pentru a discuta despre situatia Spaniei.

"Va trebui sa se gaseasca rapid o solutie", a declarat Jean-Claude Juncker, seful Eurogrup, explicand ca problemele Spaniei nu se compara cu cele ale Greciei, dat fiind ca se limiteaza la sistemul bancar.

In opinia lui Felix Zulauf, managerul unui fond de hedging elvetian, zona euro a inceput deja “sa se descompuna”, iar problemele care se acutizeaza din Grecia si Spania vor duce la dezintegrare.

“Euro a fost construit gresit de la inceput. Ma astept ca dezintegrarea zonei euro sa inceapa in a doua jumatate a anului, ceea ce va arunca intreaga lume financiara in haos. Evenimentele majore ale anului 2013 vor fi disparitia euro si slabirea Chinei, ca urmare a spargerii balonului imobiliar”, a spus Felix Zulauf.

Oficiali europeni au declarat pentru Reuters ca Spania ar urma sa solicite zilele acestea asistenta Uniunii Europene pentru recapitalizarea sistemului bancar. Spania ar deveni astfel a patra tara - dupa Grecia, Irlanda si Portugalia - care solicita asistenta externa de la izbucnirea crizei din Europa.