Planul trecut prin Bundestag de catre partidele din coalitie va reduce deficitul bugetar si va mentine Germania pe traiectoria de a-si atinge tinta autoimpusa pentru un buget echilibrat. 

Cheltuielile totale vor cobori cu circa 3%, la 302 miliarde de euro, fata de anul in curs, iar deficitul bugetar va fi redus de la 18,8 miliarde de euro la 17,1 miliarde de euro. 

Chiar daca bugetul Germaniei include si masuri care ar putea asigura o stimulare modesta a consumului, va fi intampinat, probabil, cu dezamagire de catre alte state din zona euro, care asteapta de la cea mai mare si mai solida economie europeana masuri de sustinere a cresterii economice in Europa. 

Ministerul Economiei a avertizat ca activitatea economica va fi considerabil mai slaba in perioada de iarna, dupa ce datele prezentate recent au aratat declinul comenzilor industriale si exporturilor. 

Negociatorii pentru buget ai executivului german au afirmat ca, prin introducerea unei discipline bugetare stricte, Germania pune in practica ceea ce recomanda partenerilor europeni.