"Politica fiscală germană este în prezent configurată pentru a lupta împotriva pandemiei şi a consecinţelor sale economice", se arată în comunicatul instituţiei.

În timpul crizei financiare din 2008/09, nivelul datoriei ca procent din PIB a urcat cu aproximativ 18 puncte procentuale, de la 64% în 2007 la 82% în 2010.

Luna trecută, Guvernul de la Berlin a anunţat că-şi va asuma noi împrumuturi, pentru prima dată din 2013, ca parte a unui pachet de măsuri fără precedent, ce totalizează 750 miliarde de euro (800 miliarde de dolari), adoptat pentru a amortiza efectele negative ale pandemiei.

După ce au devenit clare implicaţiile economice ale crizei, Executivul german a decis majorarea semnificativă a cheltuielilor şi renunţarea la politica "schwarze Null" ("black zero"), prin care de ani de zile Germania are un buget echilibrat, nu face noi împrumuturi, iar de şase ani raportează excedente.

La începutul săptămânii, banca centrală a Germaniei (Bundesbank) a anunțat că cea mai mare economieeuropeană este într-o recesiune severă şi cel mai probabil redresarea va fi lentă, deoarece o parte din măsurile de izolare ar putea rămâne în vigoare pentru o perioadă extinsă.

După impunerea măsurilor de izolare la mijlocul lunii martie, Germania a început luni o ridicare parţială a restricţiilor, între care redeschiderea magazinelor cu mai puţin de 800 de metri pătraţi. Cu toate acestea, rămân în vigoare regulile privind adunările cu mai mult de două persoane şi o distanţă minimă de 1,5 metri în locuri publice.

"Restricţiile substanţiale vor rămâne probabil în vigoare până când va fi disponibilă o soluţie medicală, cum ar fi un vaccin. Din acest motiv, o redresare rapidă şi solidă pare în prezent puţin probabilă", se arată în raportul lunar al Bundesbank.

FMI se aşteaptă ca cea mai mare economie europeană să înregistreze anul acesta un declin de 7,5%, o scădere mai profundă faţă de recesiune din 2009, când PIB-ul Germaniei s-a contractat cu peste 5%.

Creşterea economică în primul trimestru din 2020 este deja semnificativ afectată dar situaţia în trimestrul doi va fi chiar mai rea, pe fondul declinului sever în industria auto şi a consumului gospodăriilor, a apreciat banca centrală a Germaniei.