Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, tabara care sustine votul pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana la referendumul din 23 iunie are un avans de sase puncte procentuale in fata celor care sprijina ramanerea in blocul comunitar.

Jens Spahn, secretar de stat in Ministerul german de Finante, a declarat pentru postul german de televiziune ARD ca pietele financiare si de actiuni sunt deja nelinistite de posibilitatea unui Brexit, iar in cazul unui vot pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana volatilitatea ar creste si mai mult.

"Va fi important sa demonstram stabilitate", a spus Jend Spahn, adaugand ca o iesire a Marii Britanii din UE ar fi o pierdere importanta, dar ca este vital pentru Germania si restul Uniunii Europene sa isi demonstreze unitatea si hotararea de a merge mai departe.

Jens Spahn a dezvaluit ca Ministerul german de Finante se pregateste pentru o gama variata de scenarii, in functie de rezultatul referendumului care va avea loc in Marea Britanie in data de 23 iunie, precum si de o amploare a reactiilor de pe piata, dar nu a oferit alte detalii.

Spahn a subliniat ca, in cazul in care britanicii vor vota in favoarea iesirii din Uniunea Europeana, va fi necesara o renegociere de acorduri comerciale cu restul Europei si, cel mai probabil, Londra va trebui sa accepte termeni mai putin favorabili.

"Trebuie sa conteze daca faci parte din familie sau esti doar un vecin", a precizat secretarul de stat german.

Acesta si-a exprimat speranta ca britanicii vor opta pentru ramanerea in UE si a adaugat ca blocul comunitar trebuie sa isi revizuiasca statutul indiferent de rezultatul votului, avand in vedere amploarea crizei actuale.