Cameron a declarat ca va opri folosirea metodelor de comunicare care nu pot fi citite de serviciile de securitate, precum WhatsApp si Snapchat, care isi cripteaza datele. El a precizat ca fanaticii nu ar trebui sa poata discuta unii cu altii fara ca agentiile de securitate sa ii poata asculta.

Premierul a afirmat, de asemenea, ca va revigora legislatia privind monitorizarea, blocata de liberal-democrati, in cazul in care isi va asigura majoritatea la alegerile din mai.

"Vom permite mijloace de comunicare care pur si simplu nu pot fi citite? Raspunsul meu la aceasta intrebare este: Nu, nu ar trebui", a explicat Cameron.

Comentariile sale au reaprins discutiile din cadrul coalitiei privind libertatile civile. Astfel, vicepremierul Nick Clegg ar urma sa denunte planurile lui Cameron intr-un discurs ce va fi sustinut marti, reprosandu-i ca acestea ar submina viata privata.

Seful MI5, serviciul britanic de informatii interne, Andrew Parker a evocat joi riscul unor atacuri care ar putea fi comise de combatanti ce se intorc din Siria, dupa atacul sangeros comis la sediul din Paris al saptamanalului satiric francez Charlie Hebdo.

Germania seasteapta la atacuri similare celor din Franta

Serviciile secrete germane se tem ca musulmani fundamentalisti ar putea comite in Germania atacuri teroriste similare cu cele din Franta, soldate cu 17 morti, potrivit editiei germane a publicatiei The Local.

Un document al Serviciului de informatii al politiei germane (BKA), citat de publicatia Die Welt, releva ca exista riscul ca fundamentalistii musulmani sa comita in Germania atacuri similare cu cele de la Paris.

Documentul clasificat, provenind de la filiala BKA din Wiesbaden, prezinta o serie de conversatii in favoarea islamistilor postate dupa atacurile teroriste de la Paris, propunand comiterea unor atentate similare in Germania.

"Insa nu exista informatii specifice privind pregatirea unui atac terorist", dau asigurari autoritatile germane.

"Atacurile din Franta ar putea fi o scanteie pentru islamistii din Germania predispusi la asemenea actiuni", atrag atentia serviciile secrete germane.

Franta a trait 53 de ore de cosmar, de la atentatul comis miercuri la redactia pariziana a publicatiei Charlie Hebdo pana la luarea de ostatici sangeroasa de vineri, dintr-un magazin evreiesc din Paris.

In total, 17 persoane au murit in aceasta serie de atacuri comise de fratii Kouachi si de Amedy Coulibaly, trei jihadisti francezi, care au afirmat ca s-au coordonat si care au fost ucisi de fortele de ordine vineri seara.