Scope ar putea deveni prima agentie cu sediul in Europa continentala care va acorda ratinguri pentru activele incluse in programul de achizitii al BCE iar recunoasterea sa ar putea da o gura de oxigen suplimentara unor guverne din zona euro care in prezent se straduiesc sa isi mentina calificativele pentru datoriile lor in zona "investment grade" (recomandat pentru investitii - n.r.).

Directorul general de la Scope, Torsten Hinrichs, a declarat ca obiectivul sau este sa se alature gigantilor Standard and Poor's, Moody's, Fitch si DBRS, devenind una din agentiile de rating care se bucura de recunoasterea BCE

"Purtam discutii regulate cu BCE si deoarece facem investitii strategice si pe termen lung suntem increzatori ca, in timp, vom indeplini toate criteriile de eligibilitate", a spus Torsten Hinrichs.

Cu sediul la Berlin, Scope a devenit o agentie aprobata in Uniunea Europeana in anul 2011 si recent si-a achizitionat rivalul german Feri EuroRating pentru a dobandi o divizie de ratinguri suverane. Aceasta achizitie a dus Scope mai aproape de recunoasterea BCE, insa Torsten Hinrichs a admis ca mai sunt multe de facut. "Mai sunt cativa ani pana cand vom indeplini toate criteriile stricte", a spus Hinrichs, referindu-se in special la cerinta BCE privind o experienta de trei ani in acordarea de ratinguri importante.

Un purtator de cuvant de la BCE a refuzat sa faca comentarii cu privire la stadiul discutiilor cu BCE adaugand ca banca centrala "accepta toate agentiile de rating care sunt adecvate in scopul operatiunilor de politica monetara". O preconditie importanta este "o expertiza diversificata in domeniul riscurilor de credit pentru diferite clase de active si state din zona euro", a adaugat purtatorul de cuvant.

Hinrichs a subliniat ca principalul obstacol este cerinta privind o experienta de trei ani. "Criteriile de eligibilitate ale BCE creeaza o problema de tip 'ou sau gaina' pentru orice agentie europeana de rating care vrea sa conteste oligopolul celor trei mari (S&P, Moody's si Fitch). Lipsa recunoasterii BCE face dificila obtinerea de noi clienti. In acelasi timp, o acoperire extinsa a activelor europene este una din cerintele BCE" a spus directorul Scope.