Fara noi masuri destinate solutionarii problemei imbatranirii populatiei, tensiunile asupra finantelor publice ar putea determina o reducere a ratingului Germaniei de la 'AAA' in prezent pana la 'BBB', cu opt trepte mai jos, in 2040, se arata intr-un raport publicat joi de agentia de evaluare financiara.

Chiar daca o crestere a populatiei ar putea oferi un ragaz temporar, integrarea si un aflux sustinut de persoane calificate sunt cruciale pentru reducerea tensiunilor pe termen lung, sustine S&P.

"Nivelul imigratiei necesar pentru oprirea declinului demografic si al ratingului pare imposibil din punct de vedere politic, ceea ce inseamna ca imigratia nu va fi solutia magica pentru solutionarea problemei demografice a Germaniei. Raspunsul politic la aceasta dilema demografica este posibil sa fie un factor crucial in analizele noastre de rating", a declarat analistul S&P Global Ratings, Felix Winnekens.

Numarul migrantilor acceptati de cea mai mare economie europeana a facut ca partidul condus de cancelarul Angela Merkel sa piarda alegerile in trei landuri pe masura ce votanti s-au indreptat spre partidul Alternativa pentru Germania, care cere inchiderea granitelor si expulzarea refugiatilor.