Indicele compozit referitor la intentiile de achizitii ale managerilor (PMI), calculat de IHS Markit, s-a mentinut la 56,8 puncte in luna mai, fata de aprilie, datele confirmand estimarile din 23 mai.

Componenta pentru servicii a scazut usor, dar cea referitoare la industria prelucratoare a ramas neschimbata.

”Datele finale referitoare la PMI adauga o noua dovada ca zona euro traverseaza un trimestru puternic. Perspectiva economiei zonei euro se imbunatateste”, a declarat Chris Williamson, economist sef pentru afaceri la IHS Markit.

In opinia sa, datele indica o crestere economica de 0,7% in zona euro, in trimestrul al doilea.

In schimb, este improbabil ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa adopte un limbaj la fel de optimist la sedinta de joi de la Tallinn. Pana in prezent, presedintele BCE Mario Draghi a insotit fiecare referire la redresare cu un avertisment privind riscurile de incetinire, argumentand ca masurile de stimulare sunt inca necesare pentru sustinerea inflatiei.

Rapoarte separate au aratat ca in Italia si Spania, a treia, respectiv a patra economie din zona euro, activitatile economice au continuat intr-un ritm ridicat in luna mai. Activitatile de afaceri si comenzile companiilor au ramas solide in Italia, in timp ce in Spania au avut loc luna trecuta noi cresteri ale angajarilor.

In Germania, cresterea a fost sustinuta de industrie, iar in Franta de servicii.

Increderea investitorilor din zona euro a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu

Increderea investitorilor din zona euro a urcat in iunie la cel mai ridicat nivel din aproape 10 ani, sustinuta de datele economice favorabile, potrivit unui sondaj efectuat de institutul de cercetari Sentix din Frankfurt, transmite Reuters.

Indicele referitor la incredere calculat de Sentix a crescut la 28,4 puncte, de la 27,4 puncte in luna mai, atingand cel mai ridicat nivel dupi iulie 2007.

Nivelul atins de indice in luna iunie a depasit asteptarile analistilor, de 27,5 puncte.

Investitorii au fost cei mai optimisti in privinta conditiilor actuale, subindicele aferent urcand la 36 de puncte, de la 34,5 puncte in mai.

”Indicele referitor la conditiile actuale a urcat la cel mai ridicat nivel dupa ianuarie 2008, dovedind ca nu este vorba doar despre asteptari efemere, ci despre date solide, care sustin cresterea din zona euro”, se arata intr-un comunicat al Sentix.

Asteptarile privind evolutia economiei in zona euro au urcat la 21 de puncte, de la 20,5 puncte.

Un indice referitor la Germania, cea mai mare economie din zona euro, a crescut la 39,2 puncte, de la 36,9 puncte in mai, cel mai ridicat nivel atins din martie 2015.

Indicele calculat de Sentix a crescut in tandem cu indicele referitor la increderea oamenilor de afaceri germani in economie calculat de institutul Ifo, care a urcat peste asteptari in luna mai, la cel mai ridicat nivel de dupa 1991.