Efectul majorarii investitiilor publice in urmatorii cinci ani ar fi echivalentul a 1% din PIB-ul Germaniei, iar masurile de stimulare vor avea un impact mai amplu, daca sunt finantate din datorii sau din venituri mai ridicate si sunt insotite de o politica monetara expansiva.

"O crestere a investitiilor publice va avea cele mai puternice efecte asupra cererii pe termen scurt, inclusiv asupra altor state, pe fondul anticipatei politici monetare relaxate. Rezultatele studiului arata necesitatea majorarii investitiilor publice pentru ca tara sa profite de ratele scazute ale dobanzilor", apreciaza BCE.

De multi ani, oficialii din afara Germaniei - cea mai mare economie europeana - fac presiuni pentru majorarea cheltuielilor in vederea stimularii cresterii in regiune, insa cancelarul Angela Merkel si ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, au promis in campania electorala ca vor continua sa mentina un buget echilibrat, chiar pe fondul cresterii cheltuielilor cu refugiatii si a ratelor negative ale dobanzilor la unele obligatiuni germane.

Dar BCE sustine ca majorarea investitiilor in Germania va reprezenta un stimulent pe termen scurt pentru restul zonei euro.

Si Comisia Europeana (CE) a cerut recent Germaniei si Olandei, care au cel mai mare excedent de cont curent, sa investeasca mai mult pentru a ajuta cresterea economiei si a inflatiei in intreaga zona euro.

Pentru a stimula redresarea zonei euro si inflatia scazuta persistenta, guvernele ar trebui sa se concentreze anul viitor pe investitii, reforme structurale si finante publice robuste. Responsabilitatea pentru mai multe investitii o au statele care isi permit cel mai bine asta - Germania si Olanda - care beneficiaza, de asemenea, de pe urma reechilibrarii propriilor lor economii, se arata in raportul CE.

Raportul vine pe fondul sporirii criticilor referitoare la politica economica a Germaniei, potrivit carora Berlinul nu face suficient de mult pentru a stimula cresterea interna. In schimb, oficialii de la Berlin sustin ca avansul economiei reflecta competitivitatea companiilor germane in diferite sectoare si nu este ceva care poate fi ghidat de Guvern.

Germania este cel mai mare exportator al lumii si a anuntat ca vrea sa-si calibreze investitiile suplimentare intr-un mod care sa nu necesite majorarea datoriei. Incepand din 2011, Germania este tara cu cel mai mare excedent de cont curent din lume.

Cresterea economiei germane a accelerat in 2015, in linie cu estimarile analistilor si ale Guvernului de la Berlin, datorita nivelului scazut record al somajului, cresterii salariilor, declinului pretului la titei si a politicii monetare relaxate a Bancii Centrale Europene, care au stimulat consumul intern.

PIB-ul celei mai mari economii europene a crescut anul trecut cu 1,7%, de la 1,6% in 2014, a anuntat recent Oficiul Federal de Statistica (Destatis). Avansul economiei germane in 2015 a fost in linie cu estimarile analistilor si ale Guvernului de la Berlin.