"Ma tem ca dorinta tarilor aflate in criza sa se reformeze va disparea daca Banca Centrala Europeana va fi nevoita sa intervina in final. Daca nu reusim sa disciplinam tarile aflate in criza, Germania trebuie sa iasa", considera seful Linde, companie care produce gaze industriale, prezenta si in Romania. 

Daca guvernul va cere germanilor sa plateasca taxe de 50% din venituri pentru a finanta alte tari, electoratul nu va mai sustine masurile, a afirmat Reitzle.  Desi un scenariu indezirabil, el crede ca industria germana ar supravietui trecerii la o noua moneda. 

"Desigur ca va conduce la aprecierea in valoare a noii monede, fie ea marca germana sau ceva de tipul nord-euro. Dar se va aprecia mai putin decat se tem unii. Desi ar conduce la somaj mai ridicat in Germania odata cu scaderea exporturilor, vor creste presiunile sa devenim mai competitivi", considera omul de afaceri. 

Reitzle a adaugat ca zona euro nu se va destrama complet, insa Grecia nu mai este intr-o pozitie din care isi poate asigura serviciul datoriilor. 

"Tara nu este intr-o pozitie din care sa se poata restructura astfel incat sa ramana in zona euro. Pe termen mediu, Grecia trebuie sa plece. Iar reducerea datoriilor Greciei nu va fi de 50-70%, ci in final va fi de 100%", avertizeaza el. 

Seful Linde considera ca anul determinant pentru viitorul euro nu este 2012, ci va veni peste trei-patru ani, informeaza Mediafax.