Schaeuble a spus ca Atena ar trebuie sa incerce sa caute investitori la Beijing sau la Moscova, desi va fi dificil, potrivit BBC News.

“Europenii au spus: Ok, suntem de acord sa imprumutam bani pana in 2020… Dar daca gasiti pe altcineva, fie ca este vorba despre Beijing, Moscova, Washington sau New York, este foarte bine, noi ne-am bucura. Dar este dificil sa gasesti pe cineva care sa te imprumute cu 200 de miliarde de euro in aceasta situatie”, a spus Schaeuble, la o intalnire la Washington, la care a fost prezent si ministrul grec al Finantelor, Yanis Varoufakis.

Avertismentul ministrului german vine pe fondul temerilor unui default iminent, in contextul in care costurile de imprumut ale Atenei au crescut urcat joi cu 3,5%, pana la 27%.

Pe de alta parte, Yanis Varoufakis a afirmat ca guvernul sau refuza sa se gandeasca sa paraseasca UE: “Jocul de-a Grexit-ul este profund antieuropean”. El a promis, totodata, “compromisuri, dar fara a fi compromisi”, pentru a-i satisface pe creditorii internationali.

Ziua in care Grecia ar putea ramane fara bani se apropie cu pasi repezi, dupa ce guvernul de la Atena a platit o transa de 450 de milioane de euro catre FMI, in aprilie, si mai are de achitat 760 de milioane, in 12 mai. Potrivit calendarului de returnare a imprumutului, Grecia trebuie sa achite 9 miliarde de euro anul acesta catre FMI.

In acest context, Financial Times titra, joi, ca Grecia a cerut in mod informal Fondului Monetar International la inceputul lunii aprilie, sa amane plata transelor din imprumutul luat de la institutie in 2010, gest care indica situatia dificila a economiei elene, insa a fost refuzata.

Discutiile dintre oficialii greci si reprezentantii FMI au avut loc la inceputul lunii aprilie, incercarea Greciei de a obtine o amanare a termenelor la care trebuie sa faca platile catre FMI fiind un semn ca guvernul elen intampina dificultati din ce in ce mai mari pentru a achita salariile si pensiile, precum si transele catre creditorii internationali.

Daca guvernul elen nu ar reusi sa achite una dintre transele catre FMI conform calendarului, Grecia ar deveni prima economie dezvoltata din istorie care ar ramane in urma cu plata datoriilor catre Fond. Printre tarile care s-au aflat in aceasta situatie se numara Republica Democrata Congo si Zimbabwe.

Iar lucrurile continua sa se inrautateasca pentru greci. Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a retrogradat, miercuri, cu o treapta ratingul datoriei Grecei, pana la 'CCC+', cu perspectiva negativa, din cauza incertitudinilor din jurul discutiilor dintre Atena si creditorii sai internationali.

Aceasta decizie reflecta faptul ca acele conditii economice si financiare necesare solvabilitatii Greciei 's-au deteriorat din cauza incertitudinilor din jurul negocierilor prelungite intre guvernul grec, aflat de trei luni in fruntea tarii, si creditorii sai oficiali', noteaza agentia de rating intr-un comunicat.