"De patru ani ati terminat toate pregatirile tehnice (privind aderarea la Schengen), dar exista inca un mic blocaj. Dupa parerea mea trebuie gasita cheia pentru a desface acest blocaj. Ceea ce voi face eu in calitate de presedinte al Consiliului UE (in a doua parte a acestui an - n.r.) este sa incerc sa vorbesc mai ales cu germanii, cu francezii", a declarat, miercuri, la Bucuresti, ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, potrivit Mediafax.

Asselborn a precizat ca Luxemburg a sustinut intotdeauna, alaturi de multe alte tari, aderarea la Schengen. "Trebuie sa facem un efort suplimentar si, daca vor fi ecouri de la Berlin privind gasirea unei solutii inainte de sfarsitul anului, octombrie va fi o luna buna pentru a gasi aceasta cheie si o solutie la aceasta problema", a afirmat seful diplomatiei luxemburgheze, intr-o conferinta comuna de presa cu omologul roman, Bogdan Aurescu.

Jean Asselborn a precizat sa toate tarile care au indeplinit 100% conditiile tehnice ar trebui sa aiba posibilitatea de a fi primite in Schengen.

Intrebat care este cheia aderarii, oficialul luxemburghez a precizat: "Trebuie sa o gasiti, nu pot s-o spun eu. Stiti ca Europa e «un animal» care in mod normal functioneaza pe baza de unanimitate".

"Cred ca mai ales prietenii germani, ma refer la partidele din coalitia (de guvernare) trebuie consultati, trebuie vorbit, de asemenea, cu francezii, poate si cu olandezii", a spus Asselborn, adaugand ca Romania trebuie sa gaseasca argumentele care vorbesc in favoarea sa. El a mai spus ca, daca va fi gasita cheia, aderarea "se poate intampla foarte repede".