Gratie numeroaselor companii care si-au deschis linii de productie in oras, Taicang este acum unul dintre cele mai prospere orase din delta raului Yangtze.

Dar ceea ce face diferenta in Taicang si mentine orasul pe primele locuri sunt ordinea si disciplina, care ilustreaza seriozitatea si precizia teutonilor.

Clusterul industrial german din Taicang s-a nascut in timpul unui workshop, in 1993, organizat de producatorul de instrumente de precizie Kern-Liebers. De atunci, 150 de companii cu capital german au venit in parcul industrial din linistitul Taicang.

Pe langa micul port, orasul are marele avantaj de a fi situat langa metropola Shanghai, la doar o jumatate de ora de mers cu masina.

Hans-Jochem Steim, directorul companiei Kern-Liebers Group, spune ca, din experienta sa in constructia de fabrici in afara Germaniei, dezvoltatorii cauta, in general, locuri care sa fie direct conectate la porturi, cum ar fi Hong Kong, Singapore sau Frankfurt.

Din moment ce Shanghai-ul este prea mare pentru noi, ne-am gandit sa ne indreptam spre orasul vecin din provincia Jingsu. Avand in vedere apropierea Taicang-ului de Shanghai, am decis ca locul cel mai potrivit pentru fabricile noastre este Jiangsu”, a explicat Steim.

Se apropie suprematia chinezilor? Pana in 2015, milionarii din China ar putea domina topul celor mai bogati asiatici

Suprematia sexului feminin in afaceri: China vs. America. Povestea femeii care a facut miliarde din hartia aruncata de altii

In acelasi timp, guvernul local din dat o mana de ajutor la construirea parcului industrial german. Suprafete mari de teren din sudul orasului au fost pregatite cu aceasta destinatie, iar zonele rurale limitrofe au devenit o adevarata pepiniera pentru mana de lucru ieftina. Un angajat chinez este platit, in medie, cu 20 de yuani pe ora (2,4 euro), in timp ce in Germania se castiga 15 euro pe ora.

Comapania de componente auto Mubea a venit prima data in Taicang in 2005, cand avea 6 angajati germani si 40 chinezi.

Dezvoltarea noastra a fost fenomenala in ultimii ani. Intre 2005 si 2010, vanzarile au crescut cu 600%”, spune Friedrich Lamers, managerul intreprinderii.

In 2010, valoarea totala a afacerilor firmelor germane din Taicang a atins 54,1 miliarde de yuani, iar impozitele platite autoritatilor au depasit 5 miliarde de yuani. Capitalul adus in regiune de companiile straine a fost de 540 de milioane de yuani (376 milioane de dolari), iar investitiile straine au fost de 360 de milioane de dolari, cu 17, respectiv 16% mai mult decat in anul anterior.

Citeste si:

Cum salveaza chinezii Europa: o cumpara bucata cu bucata

Campioni la copiat, chinezii "fura" pana si orase. Statiunea austriaca Hallstatt, reconstruita in provincia Guandong