In 2012, Berlinul a primit 3,3 miliarde de euro de la alte landuri germane. Aproape jumatate din aceasta suma a fost contribuita de landurile cu situatie financiara mai solida, precum Bavaria, Baden-Württemberg si Hesse.

"Politicienii de la Berlin au venit cu o idee care, desi pare ridicola la prima vedere, i-ar putea ajuta sa invete multe lucruri despre reducerea propriului buget. Pregatesc o calatorie in Grecia", noteaza Der Spiegel.

Sub mottoul "Sa inveti din Grecia inseamna sa inveti sa fii victorios", aproximativ 35 de membri ai legislativului si oficiali ai administratiei vor calatori in aprilie pentru patru zile la Atena cu intentia "de a lua cunostinta despre toate chestiunile financiare ale orasului si regiunii".

Politicienii din Berlin spera sa primeasca in timpul vizitei cateva ponturi privind masurile de economisire luate de Grecia, scrie Der Spiegel.

Germania si-a format in timpul crizei din zona euro reputatia ca dicteaza Greciei ce trebuie sa faca cu proprii bani si nu invers, noteaza publicatia. Berlinul este, insa, de mult timp pata care afecteaza reputatia Germaniei de tara austera si responsabila fiscal.

De la reunificarea din 1990 si pana in 2011, datoriile orasului au crescut de peste cinci ori, la 63 de miliarde de euro. Desi orasul stat a reusit in ultimii ani sa-si reduca deficitul bugetar si vizeaza echilibrarea cheltuielilor cu veniturile pana in 2016, are inca unul dintre cele mai mari deficite bugetare dintre cele 16 landuri germane.

Grecia a reusit sa coboare deficitul bugetar de la 10,9% in 2011 la 8,2% anul trecut si vizeaza pentru anul urmator surplus bugetar primar (excluzand costurile cu plata dobanzilor).