JPMorgan Chase, Citigroup si Bank of America sunt in fruntea institutiilor financiare care au anuntat planuri de majorare a dividendelor si de rascumparari de actiuni peste asteptarile analistilor, dupa ce fiecare dintre ele a trecut testele anuale de stres pentru prima oara de cand Fed a inceput sa le verifice dupa criza financiara din 2008.

Actiunile companiilor din sectorul financiar au crescut in urma informatiilor, cu exceptia titlurilor Capital One Financial, care au coborat cu peste 2%, aceasta fiind singura institutie bancara care trebuie sa obtina aprobare conditionata pentru a recompensa acionarii, din cauza deficientelor materiale de planificare.

Evaluarile Fed mai arata ca autoritatile de reglementare ar putea avea spatiu de relaxare a reglementarilor, dupa ani de zile in care au obligat companiile sa limiteze riscurile asumate si sa intareasca sistemele de control intern, conditii care au erodat veniturile si au alimentat costurile.

Sectorul financiar mizeaza ca presedintele Donald Trump va relaxa supravegherea prin numirea in board-ul Fed a unor persoane mai prietenoase afacerilor, inclinand balanta puterii de la autoritatile de reglementare la actionari.

JPMorgan, cea mai mare banca americana, majoreaza dividendele trimestriale cu 12% si ar putea suplimenta programul de rascumpare de actiuni pentru urmatoarele 12 luni cu circa 90% fata de anul trecut, la 19,4 miliarde de dolari.

Citigroup intentioneaza sa dubleze dividendele si ar putea rascumpara actiuni de pana la 15,6 miliarde de dolari.

Bank of America a crescut dividendele cu 60% si va rascumpara titluri de pana la 12 miliarde de dolari.

Actiunile celor trei banci au crecut miercuri, la bursa din New York, cu peste 1,5%.

Alaturi de Wells Fargo si Morgan Stanley, bancile respective ar putea rascumpara in total actiuni in valorea de 64 de miliarde de dolari. Goldman Sachs nu a facut inca un anunt in aceasta privinta.