Grupul francez Total si cel italian Eni vor sa investeasca in Iran, a declarat ministrul iranian al Petrolului, Bijan Namdar Zanganeh.

Compania anglo-olandeza Shell si firma rusa Lukoil au specificat ce zacaminte vor sa dezvolte in Iran, a adaugat Ali Kardor, adjunctul directorului de investitii si finantare al National Iranian Oil Co.  

"Multe companii sunt interesate. Europenii sunt interesati, companiile din Asia sunt interesate", a declarat Zanganeh.

Autoritatile iraniene vor acorda firmelor interesate posibilitatea de a investi in 70 de proiecte din domeniul petrolului si gazelor naturale, evaluate la 30 miliarde dolari.  

Dupa mai mult de un deceniu de negocieri, Iranul si statele din grupul "5 plus 1" (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franta si Germania) au ajuns in 14 iulie la un acord cuprinzator care pune capat preocuparilor occidentale privind programul nuclear controversat al Teheranului.

In urma incheierii acestui acord, o serie de sanctiuni asupra economiei Iranului vor fi ridicate.  

Eliminarea sanctiunilor va permite Iranului sa-si reia treptat exporturile de petrol.  

"Toate sanctiunile economice si bancare vor fi ridicate pana in prima saptamana din ianuarie", a dat asigurari adjunctul ministrului iranian al Petrolului, Amir Hossein Zamaninia.  

Si Stephane Michel, seful diviziei de explorare si productie in Orientul Mijlociu al grupului Total a afirmat: "Suntem interesati sa revenim in Iran cand sanctiunile vor fi ridicate si daca contractele vor fi interesante. Am lucrat mult timp in aceasta tara, stim zacamintele la care am lucrat".  

Reprezentantii Lukoil si ai Shell au refuzat sa faca declaratii la conferinta.  

Iran nu va avea nici o problema sa vanda suplimentar 500.000 de barili pe zi dupa ridicarea sanctiunilor, iar cantitatea nu va avea un impact semnificativ asupra preturilor, a explicat Zamaninia. Acesta a adaugat ca autoritatile de la Teheran spera sa ajunga la un acord cu OPEC, astfel incat planificata majorare a productiei de catre Iran sa ramana in cadrul plafonului stabilit de OPEC, de 30 milioane de barili pe zi.

De asemenea adjunctul ministrului iranian al Petrolului a afirmat ca tara sa nu se asteapta ca OPEC sa modifice plafonul de 30 milioane de barili pe zi, la urmatoarea reuniune programata a avea loc in 4 decembrie.  

Iranul intentioneaza sa-si majoreze capacitatea totala de productie la 5,7 milioane de barili pe zi pana la sfarsitul lui 2020, iar conform datelor Bloomberg, in octombrie statul a pompat 2,7 milioane de barili pe zi.  

Iranul ar putea semna primul contract de dezvoltare in martie sau aprilie, a estimat Ali Kardor, adjunctul directorului de investitii si finantare al National Iranian Oil Co.

Cadrul legal al noilor contracte energetice pe 20 de ani este prezentat investitorilor la conferinta de sambata.

"Urmatorul pas va fi realizarea unor evaluari tehnice de catre companiile energetice straine si alegerea unui partener iranian", a explicat Kardor.  

In ultimele 12 luni, pretul barilului de petrol s-a redus la jumatate, pana la 50 de dolari, ceea ce a declansat o reducere semnificativ a productiei de petrol de sist in SUA, unul din factorii principali care au stat la baza supra-aprovizionarii pietei.