Cotidianul oficial al partidului comunist AKEL, Haravgi, a scris ca un ginere al lui Anastasides a transferat cele peste 20 de milioane de euro din Cipru la Londra, cu cateva zile inainte ca guvernul sa ajunga la un prim acord de ajutor extern cu statele zonei euro, potrivit portalului Greek Reporter, transmite Mediafax.

Fondurile au fost transferate de Loutsios & Sons, companie detinuta de ginerele presedintelui, afirma Haravgi, fara a preciza daca acesta ar fi beneficiat de informatii din interiorul guvernului. 

De asemenea, partidul de opozitie a acuzat un ministru ca a transferat 300.000 de euro chiar inaintea acordului initial dintre Cipru si zona euro, care prevedea taxa pe depozite.  Acordul de ajutor din partea zonei euro a fost ulterior revizuit, iar taxa a fost inlocuita cu pierderi de pana la 80% pentru deponentii de la cele mai mari doua institutii de credit din tara, Laiki si Bank of Cyprus.

Bancile au fost inchise incepand de pe 15 martie, in contextul negocierilor dificile dintre Cipru si zona euro, iar activitatea a fost reluata pe 28 martie, insa cu masuri dure de control al capitalului, care permit transferul in strainatate doar a unor sume mici de bani. 

AKEL a cerut extinderea unei anchete privind stergerea de datorii ale unor politicieni importanti pentru a include si transferuri in strainatate ale unor persoane care ar fi stiut din timp de planurile guvernului.

Partidul a fost criticat in trecut din cauza averii dobandite inexplicabil de membri ai familiei fostului presedinte comunist Demetris Christofias, in timpul mandatului acestuia din perioada 2008-2013.