Cazurile recente in care mai multi politicieni au fost acuzati ca ar fi primit milioane de euro mita au generat un val de nemultumire in randul populatiei, intr-o perioada economica extrem de dificila, cu recesiune prelungita, somaj de 26% si masuri de austeritate.

Inaki Urdangarin, fost jucator de handbal in echipa Spaniei, este acuzat ca si-ar fi folosit influenta data de relatia cu familia regala pentru a castiga contracte profitabile cu statul, vizand organizarea de evenimente in principal in Mallorca, dar si in alte parti ale Spaniei.

Fundatia Noos, condusa de Urdangarin, este suspectata ca a obtinut sume exagerate de la stat pentru organizarea de conferinte privind afacerile in sport si de ascunderea profiturilor in strainatate.

Zeci de agenti de politie au fost desfasurati sambata pentru a asigura securitatea tribunalului din Palma de Mallorca. Urdangarin a coborat dintr-o masina si a parcurs rampa de acces de 30 de metri din fata cladirii acompaniat de scandarile unei multimi de cateva sute de persoane, care au afisat pancarte cu sloganuri precum "Jos monarhia!" sau "Asta nu e democratie". Peste 100 de jurnalisti au fost, de asemenea, prezenti.

Audierile au avut loc in spatele usilor inchise. Urdangarin, 45 de ani, este acuzat de frauda, fals, delapidare si coruptie. O condamnare ar putea aduce o pedeapsa cu inchisoarea, precum si amenzi.

Una dintre primele batalii importante ale lui Urdangarin cu justitia vizeaza eliberarea pe cautiune a sa si a unui fost partener al Fundatiei Noos, pentru care cei doi ar trebui sa plateasca 8,2 milioane euro pentru a evita executarea silita si punerea activelor sub sechestru.

Aceeasi instanta l-a audiat sambata si pe Carlos Garcia Revenga, fost trezorier al Fundatiei Noos si secretarul personal al sotiei lui Urdangarin, Infanta Cristina (47 de ani).

Magistratii incearca sa stabileasca raspunderea fiicei regelui in dosar si gradul de implicare al acesteia in afacerile fundatiei. Punerea sub acuzare a unui membru al casei regale ar fi un precedent istoric in Spania.

Infanta Cristina este singura dintre cei cinci directori ai Fundatiei Noos care nu a fost pusa sub acuzare in dosar.
Casa regala a luat masuri pentru a se distanta de Urdangarin, al carui titlu nobiliar este Ducele de Palma. Fotografiile cu acesta au fost sterse de pe site-ul familiei regale. Totodata, ginerele nu are voie sa participe la evenimentele casei regale timp de mai bine de un an.

Urdangarin a devenit un personaj dispretuit de populatie la Palma, unde au iesit la lumina mai multe cazuri de coruptie. Autoritatile locale au organizat recent un eveniment televizat in timpul caruia au redenumit "Bulevardul Ducelui si Ducesei de Palma".

Juan Carlos, rege din 1975, a fost cea mai populara personalitate in Spania la sfarsitul anilor '70, deoarece a jucat un rol cheie in tranzitia catre democratie dupa indelungata dictatura a lui Francisco Franco.

In urma scandalurilor recente insa, unii politicieni au inceput sa ceara public abdicarea regelui si ascensiunea la tron a printului Filip, deoarece prestigiul casei regale a fost erodat de acuzatiile de coruptie aduse lui Urdangarin si de alte gafe.

Anul trecut, in timp ce premierul Mariano Rajoy incerca sa evite un acord de finantare externa cu UE prin masuri de austeritate fara precedent in Spania, regele Juan Carlos a cazut si s-a ranit la sold in timpul unui safari, la vanatoare de elefanti in Botswana, impreuna cu un grup de prieteni bogati. Maiestatea Sa si-a cerut scuze public pentru calatoria fastuoasa, atitudine fara precedent in timpul domniei sale. Vacanta a ramas secreta pana la incidentul care a pus in pericol sanatatea regelui.

Sondajele indica scaderea ratei de incredere a regelui la 58%, de la niveluri cu mult mai ridicate.