Numai in august, China a cheltuit undeva la 600 miliarde de yuani (94,4 miliarde dolari) pentru sustinerea pietei bursiere, iar pana acum suma totala este echivalenta cu 9,2% din valoarea de piata a actiunilor tranzactionate.

Analistii Goldman Sachs sunt de parere insa ca ingrijorarile referitoare la ceea ce se va intampla dupa ce guvernul va incepe sa renunte la activele acumulate pentru sustinerea bursei sunt exagerate, citand experientele din trecut de la Bursele din Hong Kong si SUA, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Principalul indice bursier chinez, Shanghai Composite Index, a scazut cu 41% de la un nivel record atins in iunie, ceea ce a anulat 5.000 de miliarde de dolari din capitalizarea pietei bursiere chineze ca urmare a retragerii investitorilor ingrijorati de incetinirea economiei chineze.

Pentru a opri declinul bursei, autoritatile de la Beijing au alocat unei agentii de stat peste 400 miliarde dolari pentru achizitia de actiuni, a interzis actionarilor mari sa vanda actiuni si au ordonat companiilor de stat sa cumpere actiuni. 

Banca Poporului din China a anuntat luni ca rezervele valutare ale tarii au scazut luna trecuta cu 93,9 miliarde de dolari, pana la 3.557 miliarde de dolari, comparativ cu 3.650 miliarde de dolari la finele lunii iulie

Guvernatorul PBOC, Zhou Xiaochuan, a spus ministrilor de Finante si guvernatorilor bancilor centrale din G20 ca piata financiara chineza a ajuns la finalul fazei de corectie, dupa o crestere accelerata a pretului actiunilor in prima jumatate a anului.

In pofida acestor comentarii, luni, indicele Shanghai Composite Index a inregistrat cea mai mare scadere din ultimele doua saptamani, pe fondul speculatiilor ca fondul de stat a oprit interventiile pe burse.