Nervozitatea demonstrantilor este de inteles, dupa ce guvernul elen a anuntat ca vrea sa reduca salariile a 100.000 de angajati publici, cu pana la 40%. Astfel ar economisi un miliard de euro. In paralel, cele mai subrede banci grecesti ar putea fi nationalizate, dupa restructurarea datoriilor. Grecii nu sunt singurii care ar face asta.

"Tocmai am aflat ca in Germania, Deutsche Bank a reusit sa recapitalizeze mai multe banci", a declarat Martin Schulz, economist Institutul Fujitsu.

Si Banca Spaniei a preluat controlul a trei banci de nivel mediu, aflate in criza de capital. Madridul a cheltuit in total 13,4 miliarde de euro pentru recapitalizare, inclusiv la fondurile caselor de economii, afectate de criza.

Pe de alta parte, bursele au terminat vineri din nou pe minus, desi initial crescusera dupa ce parlamentul german a aprobat extinderea fondului de salvare al zonei euro. Constienti de volatilitatea pietelor, brokerii nu ezita sa mizeze pe recesiune.

"De cele mai multe ori, brokerii nu mizeaza pe recesiune. Dar, daca nu pot face bani pentru ca bursele nu inregistreaza cresteri, iar slujba lor este sa faca bani, atunci trebuie sa faca si asta", a spus brokerul Jason Weisberg.

"Cand bursele oscileaza puternic, apar tot felul de ocazii pentru brokeri si investitori, sa actioneze, sa castige bani si sa se retraga inainte de dezastru", a declarat la randul sau brokerul Jonathan Corpina.