Marti dimineata, actiunile celui mai mare grup bancar elen, National Bank of Greece, au urcat cu 6,6%, iar indicele bancar elen inregistra un avans de 6%. Randamentele obligatiunilor guvernamentale elene pe zece ani au scazut aproximativ 70 puncte de baza, la 10,50%.

Grecia si creditorii internationali au ajuns la un acord marti, dupa negocieri maraton, care au durat toata noaptea, au anuntat oficialii eleni, transmite Reuters.

Dupa 23 de ore de negocieri, oficialii eleni au iesit epuizati din hotelul unde s-au desfasurat discutiile, in centrul Atenei, anuntand ca cele doua parti au ajuns la un acord, desi raman de rezolvat cateva probleme minore. 

Valoarea celui de-al treilea pachet de asistenta financiara este estimata la 86 miliarde de euro (94,75 miliarde de dolari), dar inca nu exista confirmari oficiale ale acestei sume. 

Oficialii eleni se asteapta ca acordul sa fie ratificat de Parlament miercuri sau joi, urmand sa fie examinat vineri de ministrii de finante din zona euro, ceea ce va permite Greciei sa primeasca prima transa pana in 20 august, cand trebuie sa achite datoria de 3,2 miliarde de euro catre BCE. 

Conform surselor din apropierea negocierilor, Grecia are ca obiectiv obtinerea unui excedent bugetar primar, excluzand costurile cu serviciul datoriei, din 2016.

Anterior, tintele indicau un excedent bugetar primar de 0,25% din PIB in 2015, un plus de 0,5% din PIB in 2016, 1,75% din PIB in 2017 si 3,5% din PIB in 2018, sustin surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul. 

Unul dintre subiectele sensibile il reprezinta modul in care se va realiza recapitalizarea bancilor elene si cum va fi gestionata problema creditelor neperformante. 

Autoritatile de la Atena vor sa infiinteze o banca de rebuturi (bad bank) pentru a rezolva problema, in timp ce creditorii internationali cer vanzarea lor catre fondurile specializate.

Rata creditelor neperformante reprezenta aproximativ 35% din totalul portofoliului de imprumuturi in primul trimestru din 2015, iar procentul ar urma sa creasca din cauza declinului economiei si a impunerii restrictiilor asupra miscarilor de capital. 

Economia Greciei a reintrat in recesiune in primul trimestru din 2015, inregistrand un declin de 0,2%, dupa o scadere de 0,4% in precedentele trei luni, a anuntat recent Oficiul Central de Statistica (ELSTAT). 

In 2014, economia a iesit din recesiunea care a durat sase ani, inregistrand un avans de 0,8%, dar turbulentele din ultimele luni au afectat evolutia PIB-ului, transmite Agerpres.