Ministerul a inceput sa stranga documente de arhiva relevante, care vor fi analizate de experti, a spus Staikouras, intr-o scrisoare transmisa ca raspuns la intrebarile unui parlamentar din formatiunea Grecii Independenti.

"Reparatiile din partea Germaniei sunt o problema juridica deosebit de complexa, care trebuie studiata si rezolvata la nivel international, in conformitate cu normele internationale. Cazul este inca deschis si ne rezervam dreptul si posibilitatea de a-l conduce catre o solutie satisfacatoare", a afirmat Staikouras, citat de portalul elen Capital.

De la declansarea crizei datoriilor, mai multi politicieni eleni au evocat, in contextul presiunilor Germaniei pentru adoptarea de masuri de austeritate, ocupatia nazista din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. In timpul campaniei din mai si iunie pentru alegerile parlamentare, partidul Grecii Independenti a cerut Germaniei plata reparatiilor.

Curtea Constitutionala a Germaniei a decis in 2006 ca tara nu trebuie sa mai plateasca compensatii persoanelor care cer despagubiri pentru perioada razboiului. Germania a achitat, printr-un tratat din 1960, 115 milioane de marci germane (74 milioane de dolari) grecilor victime ale crimelor nazismului. Suma este separata fata de platile catre victimele politicilor de munca fortata ale Germaniei din perioada razboiului, a declarat in 2010, un membru al executivului german.

Potrivit estimarilor unor parlamentarilor eleni, Germania a fortat guvernul Greciei in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial sa-i acorde un imprumut, datoria fiind calculata de partea elena la 54 miliarde de euro, fara dobanzi. Datoria este separata fata de reparatiile considerate necesare pentru victimele atrocitatilor comise de nazisti si valorilor furate in timpul ocupatiei.

Grecia se afla in recesiune de mai multi ani si depinde de imprumuturi de la restul statelor din zona euro si FMI pentru a nu intra in colaps financiar. Germania, cea mai mare economie europeana, are cea mai consistenta contributie dintre statele euro la cele doua pachete de ajutor financiar pentru Grecia, de 110 miliarde de euro, respectiv 130 miliarde de euro.