Varoufakis a negat ca a aratat degetul mijlociu - "stinkefinger" in germana -, intr-un gest obscen, in timpul unui discurs sustinut in Croatia, in care a afirmat ca ar fi fost mai bine ca Grecia sa paraseasca zona euro in 2010 decat sa accepte un plan de salvare european.

"Inregistrarea video a fost trucata, fara indoiala", a declarat el luni pentru site-ul revistei germane Der Spiegel.

Postul public german ARD, care a difuzat inregistrarea video duminica, a precizat ca nu a obsevat "vreun semn de manipulare" a inregistrarii, dar ca va solicita unor experti sa verifice acest lucru.

Varoufakis a schimbat in numeroase randuri replici dure, in special cu omologul sau german Wolfgang Schaeuble, dupa ce Syriza (extrema stanga) a venit la putere, in ianuarie, promitand sa puna capat austeritatii impuse Greciei si sa renegocieze prevederile planului de salvare. De asemenea, Atena a indemnat Germania sa-i plateasca despagubiri pentru ocupatia nazista, dar Berlinul a respins solicitarea.

"Propunerea mea a fost ca Grecia sa anunte pur si simplu defaultul, sa arate degetul Germaniei si sa spuna «acum poti sa rezolvi problema singura»", afirma Varoufakis in inregistrarea video, ridicandu-si degetul mijlociu. Contactat de ARD, ministrul a declarat "nu am aratat degetul niciodata".

Ministrul de Finante al Bavariei Markus Soeder, care apare in inregistrare, a declarat ca Varoufakis minte. "Este tot mai dificil ca domnul Varoufakis sa fie acceptat ca partener serios de negocieri", a declarat el pentru site-ul cotidianului Handelsblatt.

Un economist marxist, Varoufakis a surprins numeroase capitale europene prin abordarea sa neconventionala, parand sa puna sub semnul intrebarii, in interviuri, onorarea unor angajamente pe care Grevia si le-a asumat.

El a fost criticat, de asemenea, pentru ca a aparut intr-un material publicat de revista franceza Paris Match, alaturi de sotia sa, pe terasa unui apartament de lux din Atena cu vedere spre Acropole. Varoufakis a spus ulterior ca regreta sedinta foto, dar nu si interviul.

Purtatorul de cuvant al cancelarului german Angela Merkel a dezmintit saptamana trecuta ca ar exista vreun "conflict personal" cu Atena. Schaeuble a declarat saptamana trecuta ca nu exclude o iesire "accidentala" a Greciei din zona euro.

Tot saptamana trecuta, Atena s-a plans Berlinului, afirmand ca Schaeuble l-ar fi insultat pe Varoufakis la o conferinta de presa. Ministrul german a negat acuzatiile.

Alexis Tsipras se intalneste cu Angela Merkel. Grecia ar putea ramane fara bani pana la finele lunii

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, va avea o intrevedere cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, lunea viitoare, anunta surse oficiale citate de Reuters.

"Doamna Angela Merkel i-a propus premierului Greciei o intrevedere, in cursul unei conversatii telefonice care a avut loc luni dimineata", a declarat un oficial guvernamental elen.

Premierul de extrema-stanga al Greciei urmeaza sa se deplaseze la Berlin pe 23 martie. Discutiile vor viza conditiile prelungirii planului european de asistenta financiara de care beneficiaza Grecia.

Grecia a rambursat luni Fondului Monetar International o noua transa dintr-un imprumut pe termen scurt, de 1,6 miliarde de euro, scadent pe 20 martie. Tara ar putea ramane insa fara lichiditati pana la finele lunii, daca nu ajunge la un acord cu creditorii externi, relateaza Bloomberg.

Statul elen a transferat 584 milioane de euro in conturile FMI, conform calendarului stabilit cu institutia financiara internationala, a declarat un reprezentant al ministerului Finantelor din Grecia. Ultima transa, de aproape 353 milioane de euro, trebuie platita pana vineri.

In conditiile in care Grecia trebuie sa ramburseze in aceasta saptamana si alte imprumuturi, guvernul condus de Alexis Tsipras a anuntat sambata un plan pentru "cresterea lichiditatilor", mentionand ca nu se vor inregistra probleme la plata salariilor sau pensiilor.

Autoritatile de la Atena nu au dat detalii asupra modului in care statul isi va majora rezerva de numerar, insa Finantele au programat pentru joi o licitatie de certificate de trezorerie prin care vor sa atraga 1 miliard de euro.

Grecia incearca in prezent sa aconvinga FMI, UE si Banca Centrala Europeana sa deblocheze noi fonduri din programul de asistenta financiara in valoare de 240 de miliarde semnat in 2010, program care expira la finele lunii februarie, dar care a fost prelungit cu patru luni la cererea guvernului de la Atena.

Autoritatile elene s-au intalnit saptamana trecuta cu oficiali ai Comisiei Europene si ai principalilor creditori, o noua runda de discutii fiind programata la Bruxelles joi, pe 19 martie.

"Intentionam sa facem tot posibilul pentru a rambursa imprumutul, pana la ultimul euro. Mesajul meu este simplu: ajutati-ne sa crestem, ca sa putem sa platim datoriile", a declarat duminica ministrul elen al Finantelor, Yanis Varoufakis. 

Potrivit acestuia, Grecia nu se confrunta in prezent cu o criza a lichiditatilor.