La sfarsitul lunii iunie, Grecia a impus o serie de restrictii asupra miscarilor de capital, limitand retragerile zilnice de numerar la 60 de euro. In plus, tranzactiile la Bursa de la Atena au fost suspendate, iar bancile elene au fost inchise mai multe saptamani. 

Printre cele mai importante masuri anuntate luni este si cea potrivit careia daca o gospodarie repatriaza in Grecia banii plasati in strainatate va putea sa retraga 10% din suma, in conditiile in care pentru ceilalti deponenti limita de retragere saptamanala de lichiditati este fixata la 420 de euro, potrivit Agerpres.

Amendamentul este destinat sa stimuleze revenirea in tara a fondurilor care au fost transferate masiv in strainatate dupa ianuarie, odata cu venirea la putere a stangii radicale.

Numai in ianuarie, deponentii privati au scos din Grecia o suma de 12,8 miliarde euro. Introducerea restrictiilor asupra miscarilor de capital a dus la diminuarea iesirilor pana la 1,5 miliarde euro. 

Insa, in august, dupa ce Grecia si creditorii au convenit asupra planului de ajutor nr.3, soldul dintre iesirile si intrarile de capital privat a fost pozitiv pentru prima data dupa septembrie 2014: 449 milioane euro. 

De asemenea, pentru a relansa piata imobiliara, au fost adoptate masuri care permit detinatorilor de conturi blocate sa retraga suma corespunzatoare pentru achizitionarea unui bun. De asemenea, investitorii pot plasa in strainatate veniturile din dividende sau vanzarea de actiuni care au fost inghetate in Grecia dupa introducerea restrictiilor asupra miscarilor de capital. 

Presedintele Federatiei comerciantilor din Grecia, Vassilis Korkidis, a salutat adoptarea acestor 14 amendamente, la mai putin de o saptamana de la revenirea la putere a premierului Alexis Tsipras.

"Insa aceste masuri nu sunt suficiente, in conditiile in care exista in vigoare alte restrictii asupra miscarilor de capital", a apreciat Korkidis, care a facut un nou apel pentru majorarea plafonului retragerilor pentru intreprinderi. 

Eliminarea completa a restrictiilor ar putea avea loc la sfarsitul anului, dupa ce va fi terminata recapitalizarea bancilor, a anuntat ministrul economiei, Georges Stathakis.

Grecia elimina cota redusa de TVA de care beneficiau sase insule

Grecia va elimina de la 1 octombrie TVA redusa de care beneficiau sase insule populare in randul turistilor, in conformitate cu acordul convenit cu creditorii internationali, a mai anuntat ministerul finantelor.

Santorini, Mykonos, Rodos, Naxos, Paros si Skiathos vor aplica incepand de joi cote de TVA de 6, 13 si 23%, fata de 5, 9 si respectiv 16% in prezent. Si restul insulelor din Marea Egee ar urma sa intre in noua schema de TVA in doua etape, la 1 iunie 2016 si 1 ianuarie 2017, cand si cele mai indepartate insule grecesti vor aplica cotele de TVA valabile la nivel national. 

"Este clar ca aceasta evolutie este o necesitate politica, si nu alegere, care deriva din acordurile cu institutiile", a precizat ministerul.

Potrivit sursei citate, ratele de TVA vor fi revizuite in 2016, daca Grecia isi depaseste tintele de colectare a veniturilor si combatere a evaziunii fiscale iar Guvernul va lua masuri pentru a reduce impactul acestor majorari asupra rezidentilor.

Turismul este o ramura de baza a economiei Greciei iar veniturile de aici ar urma sa atinga un nivel record in acest an.