Ratingul "CCC" al Greciei este cea de-a opta treapta din categoria investitiilor cu caracter speculativ, supranumita "junk". S&P a modificat perspectiva ratingului de la "stabila" la "negativa", potrivit unui comunicat al agentiei de rating, scrie Mediafax.

Retrogradarea va fi efectuata cel mai probabil daca guvernul de la Atena nu va reusi sa obtina urmatoarea transa din finantarea externa de la UE si FMI, noteaza S&P.

Contractarea puternica a economiei elene a impiedicat statul sa stranga suficiente venituri pentru a respecta tintele fiscale asumate fata de creditorii externi, care reprezinta preconditii pentru acordarea transelor din imprumut. Produsul Intern Brut al Greciei este in scadere continua de cinci ani, iar somajul a urcat la 22,5%, fata de sub 8% inainte de criza.

Ministrul elen al Finantelor, Yannis Stournaras, a declarat marti ca guvernul incearca inca sa gaseasca solutii pentru reducerea suplimentara a cheltuielilor ceruta de creditorii externi.

S&P estimeaza ca Grecia ar putea avea nevoie de ajutoare suplimentare de pana la 7 miliarde euro in acest an, in contextul unei contractii economice estimata la 11% pe ansamblul anilor 2012 si 2013.

Moneda euro nu a reactionat semnificativ dupa anuntul S&P, tranzactionandu-se la 1,2385 dolari/euro la Tokyo. Indicele burselor asiatice MSCI Asia Pacific a urcat miercuri cu 0,4%.