Un oficial elen a declarat pe de alta parte ca guvernul se asteapta ca Parlamentul sa voteze pana la sfarsitul lunii iunie planul de austeritate pe termen mediu, de care depinde un nou ajutor financiar international.

Traa a spus insa ca Uniunea Europeana trebuie sa faca mai mult, inainte ca FMI sa aprobe furnizarea de fonduri Greciei.

"Cred ca este un summit in Europa, in iunie, la care trebuie sparte niste nuci tari. Trebuie sa ia unele decizii, iar apoi vom merge in board-ul nostru si vom aproba furnizarea viitoarei transe la inceputul lui iulie", a spus Traa la o conferinta bancara.

Oficialii UE incearca sa gaseasca o solutie pentru necesarul de finantare al Greciei din urmatorii cativa ani, care sa evite intrarea tarii in incapacitate de plata, dar sa transfere o parte din costuri sectorului privat.

"Trebuie decis cum sa fie acoperite componentele finantarii. Nu este ceva ce putem face impreuna", a explicat oficialul FMI.

Programul de salvare, de 110 miliarde de euro, convenit de Grecia cu UE si FMI anul trecut, se baza pe revenirea tarii pe piata financiara internationala in 2012, dar acest lucru nu este posibil.

Noul plan de sustinere nu este finalizat, dar porneste de la ideea ca necesarul de finantare sa fie acoperit cu un mix de noi imprumuturi din partea UE si FMI, masuri de reducere a cheltuielilor bugetare, majorare a impozitelor si vanzari de active ale statului elen, dar si cu participarea voluntara a creditorilor privati.

Un director al agentiei Moddy’s a declarat marti ca este dificil de imaginat cum ar putea fi voluntara rostogolirea datoriilor de catre creditorii privati, iar din acest motiv este probabil ca procesul sa fie considerat drept un default (incapacitate de plata).

Traa a avertizat ca o restructurare majora a datoriilor elene ar crea probleme in zona euro, dar a indicat ca FMI este deschis altor solutii.

"Prelungirea termenelor de plata, spre exemplu pentru imprumuturile din partea partenerilor europeni si FMI, este rezonabila. Este o problema tehnica, care poate fi discutata", a aratat el.

Grecia a obtinut deja o prelungire a perioadei in care trebuie sa returneze imprumuturile de la UE.

FMI este la randul sau dispus la o masura similara, dar are nevoie mai intai de un acord cu UE.

Datoriile suverane ale Greciei totalizeaza 340 miliarde de euro, respectiv 150% din PIB, iar Traa a spus ca Grecia trebuia sa isi rezolve urgent problemele.

Ce se intampla in Grecia?

Guvernul Greciei se asteapta ca Parlamentul de la Atena sa voteze un plan de austeritate pe termen mediu convenit cu UE si FMI, a declarat astazi un important oficial guvernamental pentru Reuters. Planul este o conditie a unui nou pachet de ajutor financiar extern.

Nu se va pune insa problema organizarii unui referendum, a anuntat un alt oficial grec. Acesta a reluat asigurarile guvernului ca nu va incerca sa organizeze alegeri anticipate. Asta in pofida protestelor zilnice impotriva reducerilor de cheltuieli.

Planul prevede masuri noi de austeritate in valoare de 6,4 miliarde de euro si vanzari de active pentru acest an.

Executivul intentioneaza, de asemenea, sa reduca taxa pentru companii si TVA din 2012, indicand astfel acceptarea unei concesii cerute de opozitie pentru sprijinirea programului de austeritate.

"Parlamentul va vota asupra planului pe termen mediu pana la sfarsitul lunii iunie. Va fi votat pe ansamblu", a declarat unul dintre oficialii guvernamentali. 

Francezii si germanii hotarasc soarta Greciei

UE a cerut tuturor partidelor din Grecia sa ajunga la un consens asupra planului pe termen mediu, care se intinde si dupa alegerile programate in 2013.

Potrivit Mediafax, Atena a convenit vineri asupra unui nou ajutor financiar, care sa inlocuiasca pachetul de imprumuturi in valoare de 110 miliarde de euro convenit anul trecut.

Citeste si:

“Ramane cum am stabilit”. Basescu a cerut ridicarea restrictiilor de pe piata muncii din Marea Britanie. Cum suna cel mai politicos “NU”

Abramovici i-a enervat pe italieni.  De ce vor venetienii sa-i ceara “taxa de oligarh”