Decizia luata de cea mai inalta curte administrativa din Grecia a fost obtinuta pe surse de presa elena, insa urmeaza sa fie publicata abia in luna februarie. Guvernul va fi probabil nevoit sa plateasca despagubiri persoanelor afectate de taierea salariilor, masura de austeritate luata in cadrul programelor de imprumuturi externe de la statele zonei euro si FMI.

Desi detaliile exacte si urmarile hotararii Consiliului de Stat raman neclare, stirea a cauzat agitatie in guvern intrucat costurile pentru bugetul statului ar putea depasi 400 de milioane de euro.

De asemenea, ministrii sunt ingrijorati ca decizia justitiei ar putea determina aparitia unor cereri similare din partea altor angajati ai statului carora le-au fost reduse salariile.

Autoritatile vor respecta decizia justitiei, dupa ce aceasta va fi publicata, impreuna cu motoivarea instantei, a declarat un purtator de cuvant al executivului. Oficialii eleni au afirmat ca statul va avea probleme sa gaseasca banii necesari pentru plata compensatiilor. "Nu conteaza cat de multe decizii judecatoresti avem, nu vom putea sa generam brusc bani", a spus ministrul Sanatatii, Adonis Georgiadis.

Grecia a fost nevoita sa adopte masuri dure de austeritate pentru doua pachete de imprumuturi externe, de 240 de miliarde de euro, de la statele zonei euro ssi FMI incepand din 2010. Statul elen a fsot nevoit sa ceara ajutor extern, dupa ce nu s-a mai putut imprumuta de pe piata financiara internationala din cauza indatorarii foarte ridicate.