"Anuntul Eurostat de saptamana trecuta, referitor la excedentul bugetar primar obtinut de Grecia, a deschis calea discutiilor despre relaxarea conditiilor de rambursare a datoriilor, in concordanta cu ceea ce s-a convenit cu partenerii nostri", a spus Stournaras la o reuniune a oamenilor de afaceri eleni si chinezi organizata la Atena.

Comisia Europeana a confirmat saptamana trecuta ca statul elen a inregistrat anul trecut un surplus de 1,5 miliarde de euro, calculat dupa metodologia troicii creditorilor tarii (Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI), iar reprezentantul Greciei in Euro Working Group a solicitat deja noi masuri de reducere a poverii datoriilor.

Stournaras a aratat ca Grecia a indeplinit peste trei sferturi din ajustarea fiscala necesara pentru ca datoria publica a tarii sa devina sustenabila.

"Estimam ca peste 85% din masurile referitoare la bugetul general, menite sa reduca datoria publica la un nivel sustenabil pana in 2020, au fost indeplinite", a spus Stournaras.

Cea mai mare parte din datoria Greciei este catre state creditoare, astfel ca orice restructurare directa ar provoca pierderi guvernelor din zona euro.

In aceste conditii, oficialii statelor din zona euro ar urma sa prelungeasca termenele de rambursare a fondurilor de salvare si sa reduca dobanzile.

Aceste masuri nu ar reduce datoriile, care in 2013 au atins 175% din PIB, dar ar facilita rambursarea acestora.