Afluxul de turisti din 2013 va aduce cu un miliard de euro mai mult la bugetul elen, fata de anul trecut, insa venirea lor va insemna o crestere economica si prin prisma colectarii unui numar mai mare de taxe si crearea a mii de joburi in perioada verii.   

In Grecia, turismul reprezinta aproximativ a sasea parte din PIB si sustine aproape 20% din locurile de munca. Anul trecut, 16 milioane de turisti au trecut pragul tarii, cheltuind in total 10 miliarde de euro.   

"Anul acesta ne indreptam catre 17 milioane de turisti si castiguri de 11 miliarde de euro. Daca nu se va intampla nimic rau pana la vara, asteptam cu un milion de vizitatori in plus", a anuntat Andreas Andreadis, presedintele SETE, Asociatia Firmelor de Turism din Grecia.  

Cand spune ca exista lucruri ce ar putea merge rau, Andreadis se refera la un nou val de revolte violente de strada, ca cele care au avut loc in Atena si au speriat turistii din ultimii doi ani. Potrivit unui oficial al guvernului, "acestea ar putea ingropa economia".  

Dar rezervarile timpurii venite din Germania sunt deja cu 15% mai multe decat anul trecut, lucru care s-a intamplat inainte de targul de turism din Berlin, organizat in martie, cand cancelarul Angela Merkel si-a indemnat compatriotii sa isi petreaca vacanta in Grecia, Spania, Portugalia si Italia.  

Si turistii din Marea Britanie si Rusia se arata nerabdatori sa vina in aceasta vara in Grecia.

Companiile aviatice au luat masuri pentru a face fata cererii. In decembrie, Ryanair, unul din cei mai mari operatori din Europa, a anuntat ca va adauga in 2013 inca 11 rute si 500.000 de locuri pentru pasageri, catre si dinspre Grecia. Si Aegan Airlans, cel mai mare transportator din Grecia, planuieste sa adauge 29 de noi rute internationale. 

"Indicatorii rezervarilor timpurii pentru Grecia sunt foarte buni. Unii dintre membrii nostri au raportat cifre care nu au mai fost vazute din 2009", spune Sean Tipton, un purtator de cuvant al Asociatiei pentru Agentii de Turism din Marea Britanie.

Potrivit acestuia, turistii sunt atrasi de preturile reduse, insa a ajutat si faptul ca vestile rele au incetat sa mai vina din tara, pericolul de iesire din zona euro a fost eliminat, iar revoltele de strada s-au rarit.  

Natasha Marshall (25 de ani) din Marea Britanie se pregateste de prima sa excursie in Atena, alaturi de prietenul sau, despre care spune ca la inceput a fost sceptic cu privire la petrecerea concediului in Grecia, sustinand ca nu ar fi cea mai buna perioada.   "Am fost putin ingrijorata in privinta grevelor, care m-ar fi impiedicat sa ajung acolo unde imi doresc, dar nu despre proteste in sine. Stiu ca nu tot ceea ce vedem la stiri reflecta realitatea", a marturisit Natasha.  

In centrul Atenei, starea de spirit este optimista. Polychronis Pattakos, patronul de 33 de ani al unui magazin de suveniruri, si-a marit comenzile cu 50% fata de anul trecut.  "Facem rezerve pentru ca se aud multe zvonuri cum ca va fi un an bun. E prea devreme sa spunem cu siguranta, dar semnele arata ca va fi un sezon bun", a spus Pattakos.