"Nu masurilor de mizerie sociala, ajunge pana acum, nu mai vrem", se putea citi pe o pancarta, in fata sediului confederatiei din domeniul privat, GSEE, in centrul Atenei.

Strigand "Proiectul de lege nu va trece", manifestantii au defilat până la Piata Syntagma, in fata Parlamentului. Aici si-au instalat tabara, de peste o luna, "indignatii", o miscare populara lansata in mai, in Spania, care s-a raspandit si in Grecia.

Premierul Papandreou le-a spus deputatilor ca au "datoria patriotica" sa voteze aceste masuri. Insa seful guvernului s-ar putea confrunta nu doar cu opozitia, ci si cu unii dintre parlamentarii partidului sau.

"E o conditie pentru noi, in parlamentul grec, sa ne facem datoria in aceste zile, o datorie dificila, dar absolut necesara. Trebuie sa punem Grecia mai presus de toate, mai presus de interesele politice".

Asa a pledat premierului Papandreou pentru o noua repriza de austeritate, care prevede taieri suplimentare la buget de peste 28 de miliarde de euro in trei ani si privatizari masive care sa aduca statului 50 de miliarde.

"Europenii ne santajeaza. Nu accept asta. Nu voi accepta ca tara noastra sa-si vanda "bijuteriile", a spus Alexandros Athanasiadis, unul dintre parlamentarii partidului de guvernamant, nemultumiti. Si doar cativa "rebeli" ar putea schimba balanta la votul de maine. Saptamana trecuta guvernul a obtinut increderea parlamentului cu numai 155 de voturi din totalul de 300.

Bancile din Franta si Germania vor rostogoli datoriile Greciei. Care sunt conditiile

Daca masurile de austeritate nu trec de parlament, Uniunea Europeana si FMI au avertizat Grecia ca nu mai primeste o transa vitala de 13 miliarde, "colacul de salvare" de care sa se agate statul elen pentru a nu intra in incapacitate de plata.

"Falimentul statului grec va lovi cu siguranta bancile grecesti, care vor fi aruncate probabil in bratele contribuabililor. Vor fi lovite, insa, si bancile germane, italiene si franceze, care, de-a lungul timpului, au imprumutat miliarde Greciei. Vor fi afectate, de asemenea, institutiile americane si britanice care au garantat aceste imprumuturi. Si ar putea sa iasa rau de tot", crede Joel Hills, corespondent Sky News.

Deutsche Bank: extinderea crizei Greciei in restul Europei ar fi mai grava decat prabusirea Lehman Brothers

Politia pregateste deja baraje de protectie in jurul parlamentului, dupa ce protestatarii, asa-numitii "indignati", au anuntat ca vor incerca sa impiedice votarea planului de austeritate, prevazuta pentru maine.

Grecia, la pamant. Unde au dus lacomia, evaziunea fiscala si risipa banilor publici

Citeste si:

Cu cat au crescut averile europarlamentarilor romani in 2010

Apple pregateste o noua lovitura pentru Nokia. Afla totul despre surpriza lui Steve Jobs. FOTO