"Au fost facute progrese foarte importante", a afirmat un oficial din Ministerul de Finante sambata seara, dupa mai multe ore de negocieri cu reprezentanti ai troicii creditorilor - UE, Banca Centrala Europeana si FMI, transmite Athens news Agency, preluata de Mediafax.

Un alt oficial, angajat al Ministerului Reformei Administrative, a afirmat ca s-a ajuns la o intelegere privind concedierea miilor de angajati si nu este necesara o noua intalnire.

Grecia are nevoie de un acord cu troica pana luni, cand Eurogroup se reuneste pentru a decide daca statele din zona euro vor acorda urmatoarea transa pentru statul elen, de 6,3 miliarde de euro. FMI va anunta pana la sfarsitul lunii iulie daca va elibera 1,8 miliarde de euro, contributia institutiei internationale la transa totala de 8,1 miliarde de euro.

Fondurile sunt necesare statului elen pentru a rascumpara de titluri in valoare de 6,6 miliarde de euro si maturitati de trei si sase luni, care ajung la scadenta in august.

Reformele negociate includ concedierea, pana la sfarsitul anului a 4.000 de angajati din sectorul public. De asemenea, Grecia trebuie sa mute 25.000 de angajati publici pe alte posturi in cadrul administratiei.

Masurile privind piata muncii vor fi incluse intr-o lege care va fi transmisa parlamentului luni. Statele zonei euro si FMI au ajutat Grecia cu doua pachete de imprumuturi incepand din 2010, dupa ce indatorarea foarte ridicata a blocat accesul statului elen la piata financiara. Imprumuturile au fost conditionate de masuri de austeritate si reforme.