Pana in prezent, pragul de 95% se aplica doar companiilor nelistate la bursa, noteaza Mediafax.

Viohalco, cea mai mare companie de prelucrare a metalelor din Grecia, intentiona ca subsidiara sa din Belgia sa intre pe bursa Euronext dupa care sa absoarba compania elena prin schimbul unei actiuni listate in Belgia pentru fiecare listata in Grecia. Actionarii principali ai companiei controleaza circa 74% din titluri, iar noua reglementare adoptata de autoritati face imposibila atingerea pragului de 95% necesar pentru transferul sediului, scrie To Vima.

Viohalco ar fi fost a patra mare companie care paraseste Grecia din cauza costurilor mari de imprumut pe piata elena, dupa Coca-Cola HBC, S&B Minerals si Fage, potrivit cotidianului elen Kathimerini.

Surse apropiate situatiei au declarat pentru Kathimerini ca Viohalco vrea sa plece din Grecia pentru a obtine acces la finantare, necesara investitiilor la subsidiare si pentru mentinerea lichiditatii. Planul nu a fost motivat de cautarea unui regim fiscal mai favorabil, intrucat taxa pe profit in Belgia este de 34%, fata de 26% in Grecia.

Viohalco detine unitati de productie in Grecia, Bulgaria, Romania si Marea Britanie. Potrivit site-ului companiei, exporturile Viohalco reprezinta circa 9% din livrarile la extern ale Greciei.

In Romania, compania detine producatorul de cablu ICME ECAB S.A.