"Cred ca suntem foarte aproape de un acord" cu creditorii, "poate intr-o saptamana", a spus ministrul in cadrul unui interviu pentru postul de televiziune grec Star, precizand ca "nu avem in plan o ruptura cu creditorii" si nici "o schimbare de moneda".

In paralel, intr-un moment in care tara pare sa fie ajuns la limita colapsului financiar, cu 1,5 miliarde de euro de plata catre FMI in iunie, ministrul a declarat ca "pensiile si salariile sunt sacre (...) o prioritate absoluta" si ca prefera "o incetare de plati catre FMI decat in privinta salariilor".

Intrebat despre capacitatea tarii de a asigura intreaga suma necesara pentru aceste plati in iunie, Varoufakis a evitat mai intai raspunsul, limitandu-se sa reaminteasca faptul ca nici in aceasta luna "nu era sigur ca Grecia ar putea rambursa 750 de milioane de euro FMI" la 12 mai, dar a reusit totusi acest lucru.

El a confirmat ceea ce a declarat pentru media in weekend, respectiv ca premierul Alexis Tsipras i-a avertizat pe creditorii Greciei in privinta riscului de a le trimite o scrisoare cu putin timp inainte de data scadenta de 12.

Yanis Varoufakis s-a declarat apoi sigur ca Grecia "nu va ajunge in punctul de a nu fi capabila sa plateasca FMI".

Ministrul le-a reprosat creditorilor ca "nu aduc nimic nou in discutii", spre deosebire de Grecia. Pe de alta parte, noteaza AFP, creditorii sustin contrariul.

Varoufakis a dezvaluit una dintre ideile Atenei, prezentata creditorilor, in scopul de a incerca sa obtina o mai buna colectare a TVA in visteria publica: introducerea unei TVA mai ridicate cu 3 puncte procentuale pentru platile cash in raport cu platile pe card si unificarea TVA in jurul a doua niveluri.

In prezent, TVA este de 23% in Grecia, cu doua niveluri mai reduse, 13% pentru alimentatie, bauturile nealcolizate, locurile de concerte, restaurante, cafenele si 6,5% pentru medicamente, carti, ziare si hoteluri.

Continua sa existe puncte de vedere diferite privind modalitatile de reforma a pensiilor si a pietei muncii, a mai spus Yanis Varoufakis.