Principalele sindicate elene au informat ca vor declansa vineri o greva generala de 48 de ore, pe langa actiunea de protest anuntata anterior pentru ziua de duminica.

"Toata lumea in strada. Noile masuri impotriva muncitorilor si impotriva populatiei nu vor trece", a anuntat, intr-un comunicat, confederatia functionarilor publici (Adedy).

La randul sau, sindicatul marinarilor PNO a anuntat ca va organiza o greva de patru zile, incepand de vineri dimineata (3,00 GMT) si pana marti (4,00 GMT), astfel ca navele care fac legatura intre Grecia continentala si insulele grecesti vor ramane la chei.

"Atat timp cat Guvernul ignora societatea si nevoile sale, atat timp cat pune in practica masuri care conduc la saracie, raspunsul va fi dat in strada printr-o lupta permanenta", a anuntat, intr-un comunicat, GSEE, confederatia angajatilor din sectorul privat.

Decizia sindicatelor de a organiza o greva generala vine in contextul in care Parlamentul de la Atena urmeaza sa dezbata si sa voteze in acest week-end doua proiecte de lege controversate cu privire la pensii si impozitul pe venit. Reforma pensiilor prevede diminuarea celor mai mari pensii, unificarea mai multor case de asigurari, majorarea cotizatiilor si introducerea unei pensii nationale de 384 de euro pe luna pentru cei care au o vechime de 20 de ani. Celalalt proiect de lege prevede majorarea taxelor si impozitelor pentru veniturile medii si mari.

Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat, pentru Reuters, ca este putin probabil sa se ajunga la un acord intre Grecia si creditorii sai, la reuniunea speciala a Eurogrupului, din 9 mai. Daca se va ajunge la un acord, Grecia va primi o transa de cinci miliarde de euro din cel de-al treilea pachet de asistenta financiara.