Intr-o scrisoare trimisa joi seara celor 19 ministrii de Finante din zona euro, directorul general al FMI, Christine Lagarde, apreciaza ca negocierile dintre Atena si creditorii internationali, in legatura cu reducerile bugetare "de rezerva" in valoare de trei miliarde de euro, au esuat, iar diminuarea datoriilor trebuie pusa imediat pe masa discutiilor, in caz contrar existand pericolul ca FMI sa nu mai participe la acest program.

"Credem ca masurile specifice de reforma economica, restructurarea datoriilor si finantarea trebuie discutate simultan. Pentru ca noi sa sprijinim Grecia cu un nou acord FMI este esential ca finantarea si stergerea datoriilor catre partenerii europeni ai Greciei sa se bazeze pe tinte fiscale care sunt realiste deoarece sunt sprijinite de masuri credibile pentru a le atinge", se arata in scrisoarea trimisa de Christine Lagarde.

Atat FMI cat si seful sau pentru Europa, Poul Thomsen, au fost criticati in ultimele luni de o serie de oficiali greci pentru ca au solicitat masuri excesive de austeritate.

In paralel, Grecia este paralizata incepand de vineri de o greva generala de 48 de ore organizata de principalele sindicate din Grecia pentru a protesta fata de intentia Guvernului de a trece prin Parlament doua proiecte de lege controversate cu privire la reforma pensiilor si impozitul pe venituri.

Parlamentarii greci vor sa adopte aceste noi masuri de austeritate inainte de reuniunea de luni a ministrilor de Finante din zona euro, in speranta ca ii va convinge astfel pe creditori sa elibereze noi fonduri din acordul de asistenta.