"Asteptarile sunt ca in cazul mentinerii unui mediu economic stabil, restrictiile asupra miscarilor de capital pot fi ridicate in primul trimestru din 2016", a declarat George Houliarakis, potrivit Agerpres.

Tot miercuri, ministrul elen de Finante, Euclid Tsakalotos, le-a spus parlamentarilor ca economia Greciei nu a suferit atat de mult cum se estima din cauza impunerii restrictiilor asupra miscarilor de capital in iunie.  

Efectele negative ale introducerii controalelor de capital au fost mai reduse decat ne-am asteptat si se vor observa la publicarea datelor din trimestrele trei si patru din 2015, a apreciat Euclid Tsakalotos.  "De asemenea, stam mai bine decat ne-am astepta in privinta recapitalizarii sectorului bancar. Sunt mult mai optimist astazi decat eram cu o luna in urma", a declarat oficialul elen.

El a adaugat ca in curand va fi trimis in Parlament proiectul de lege privind recapitalizarea principalelor patru banci elene.  

La finele lunii iunie, autoritatile elene au impus o serie de restrictii asupra miscarilor de capital, limitand retragerile zilnice de numerar la 60 de euro. In plus, tranzactiile la Bursa de la Atena au fost suspendate iar bancile elene au fost inchise timp de mai multe saptamani.  

Depozitele bancilor elene au crescut usor in august, dupa 10 luni de declin, dar raman la cel mai scazut nivel din mai 2003, arata datele publicate luna trecuta de Banca Centrala a Greciei.  

Depozitele persoanelor fizice si juridice la bancile din Grecia au urcat luna trecuta cu 305 milioane de euro, la 121,14 miliarde de euro (135,2 miliarde de dolari). In iulie, depozitele se situau la 120,83 miliarde de euro.  

Dupa ce premierul Alexis Tsipras a introdus restrictii asupra miscarilor de capital, retragerile de depozite din bancile grecesti au incetinit, in conditiile in care in primele luni ale anului deponentii greci au scos peste 43 de miliarde de euro din conturile lor bancare, sau 26,5% din totalul economiilor.