Reprezentanti ai Qatari Diar Real Estate Investment, parte a fondului suveran de investitii al emiratului, au discutat tranzactia cu oficiali eleni si proprietarii statiunii, in timpul unei vizite de luna trecuta a premierului Antonis Samaras la Doha, transmite Bloomberg.

Astir Palace Hotel, compania publica detinatoare a statiunii, are o capitalizare de piata de 285 milioane de euro.

Grecia, confruntata cu al saselea an de recesiune si un somaj de 27%, se lupta sa atraga investitii straine. In 1993 si 2009, Astir Palace, aflat in apropierea Atenei, a gazduit conferinta Bilderberg, o reuniune anuala cu circuit inchis a unor afaceristi si politiceni europeni si americani, numita astfel dupa un hotel din Olanda unde a avut loc prima intalnire, in 1954.

National Bank of Greece si Hellenic Republic Asset Development Fund, care detin proprietatea, au lansat in ianuarie licitatia de vanzare a complexului, care include trei hoteluri, plaje private si 58 de bungalow-uri situate in peninsula Vouliagmeni, la 25 de kilometri de Venizelos International Airport.

De la deschiderea statiunii in anii ’60, intre personalitatile care s-au cazat la hotelurile sale se afla Jackie Onassis, Nelson Mandela, Tony Blair, Jane Fonda si Frank Sinatra.

Reprezentantii National Bank of Greece si ai fondului de stat pentru privatizare au refuzat sa comenteze. National Bank of Greece detine o participatie de 85% la Astir Palace Hotel, precum si terenul pe care se afla doua hoteluri si 58 de bungalow-uri.

Starwood Hotels&Resorts opereaza Westin Athens Astir Palace Beach Resort si Arion Resort&Spa Astir Palace, care include bungalow-urile.

In 2011, National Bank of Greece a platit 43 de milioane de euro pentru concesionarea pe 40 de ani a portului turistic al statiunii. Ulterior, a cheltuit 70 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor inainte de Olimpiada din 2004, potrivit rapoartelor anuale ale bancii.

Pretul va fi stabilit in functie de factori precum acordurile cu operatorii hotelieri, accesul la plaja si potentialul viitor al statiunii.

Planul de privatizare, care a adus pana acum statului elen 1,8 miliarde de euro, este un element central al eforturilor Greciei de asigurare a finantarii de la Uniunea Europeana si FMI.

In ianuarie, fondul american NCH Capital a anuntat o investitie de 100 de milioane de euro pentru dezvoltarea unui proiect pe insula Corfu, unde a obtinut o concesiune pe 99 de ani. Fondul va anuntat un proiect mai mare pe insula Rodos, in urmatoarele luni. Grecia incearca sa obtina in acest an din privatizari 2,6 miliarde de euro.