"Grecii trebuie sa isi respecte angajamentele, dar noi trebuie sa le lasam mai mult timp", a declarat pentru publicatie adversarul cancelarului german Angela Merkel in alegerile legislative din 2013, membru al principalului partid de opozitie in Bundestag, Camera inferioara a Parlamentului german.

Steinbrück, a carui candidatura a fost anuntata de conducerea SPD vineri, a indemnat-o totodata pe Merkel "sa spuna odata adevarul germanilor", si anume ca "Grecia va fi incapabila sa imprumute bani de pe piata de capital in urmatorii sapte-opt ani".

"Atat timp cat lucrurile vor sta astfel, va trebui sa ii ajutam", a subliniat fostul ministru de Finante al lui Merkel in perioada 2005-2009, in cadrul marii coalitii care a reunit CDU-CSU si SPD.

Cu privire la un ipotetic al treilea plan de ajutorare a Atenei, pe care cancelarul vrea sa il impiedice, Steinbrück nu a exclus, totusi, un vot al taberei sale in Bundestag in favoarea unui nou program. SPD a sustinut prin vot primele doua planuri de ajutorare a Atenei.

La sfarsitul lui iunie, sustinerea SPD si Verzilor fata de Pactul bugetar si Mecansimul European de Stabilitate (MES) a fost oferita in schimbul unui angajament din partea cancelarului fata de un "pact de crestere" pentru Europa, reclamat de catre opozitie.

In privinta crizei datoriilor in zona euro, desi afirma ca nu este ingrijorat pe termen scurt, Steinbrück si-a exprimat temerea ca "inflatia (sa nu) apara in discutie in trei-patru ani".

"Nu este doar rezultatul BCE, ci si al bancii centrale americane, care inunda pietele de lichiditati", a apreciat Peer Steinbrück.