"Noi vrem, eu vreau ca Grecia sa fie in zona euro", a declarat seful statului francez, dar "gecii sunt cei care trebuie sa depuna eforturi indispensabile pentru ca noi sa putem sa atingem acest obiectiv", a avertizat Hollande.

La randul sau, cancelarul german Angela Merkel a subliniat, referindu-se la Grecia, ca este "important ca toata lumea sa isi respecte angajamentele" si a anuntat ca vrea sa "incurajeze (Atena) sa continue reformele".

Merkel a repetat ca doreste "sa astepte raportul Troikai" creditorilor (UE, BCE si FMI), care urmeaza sa fie prezentat la sfarsitul lui septembrie, inaintea de adoptarea oricarei decizii cu privire la Grecia.

Aceasta intalnire intre cancelarul german si presedintele francez constituie o noua etapa a "baletului" diplomatic in cursul caruia ar putea sa se decida o flexibilizare a curei de austeritate ceruta Atenei in schimbul salvaii sale financiare.

Cei doi lideri il vor primi pe premierul grec Antonis Samaras, Merkel astazi la Berlin, iar Hollande sambata la Paris.

Premierul grec, fata in fata cu liderii Europei

Merkel si Hollande isi vor coordona "abordarea" fata de Grecia cu presiuni, pentru a determina guvernul elen sa respecte tintele privind austeritatea si reformele structurale, transmite Bloomberg, preluata de Mediafax.

"Este important pentru mine sa ne respectam cu totii obligatiile si sa asteptam raportul troicai pentru a vedea care este rezultatul. Noi - si eu - vom incuraja Grecia sa continue pe drumul reformei, care impune multe sacrificii", a afirmat Merkel, facand referire la raportul care va fi prezentat la jumatatea lunii septembrie de inspectorii creditorilor externi ai statului elen, Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana, asa-numita "troika" a institutiilor financiare internationale.

In mai multe interviuri acordate in ultimele zile presei germane si franceze, in perspectiva vizitelor in cele doua capitale, Samaras a declarat ca Grecia are nevoie de mai mult timp pentru a atinge tintele fiscale convenite in programul economic din acordul de finantare externa de 130 miliarde de euro.

In intrevederile bilaterale de vineri si sambata cu Merkel si Hollande, premierul elen va solicita cel mai probabil prelungirea cu doi ani a termenelor pentru tintele fiscale, deoarece statul nu reuseste sa colecteze suficiente venituri din cauza intarzierilor mari din programul masiv de privatizari convenit cu partenerii externi si in contextul unei recesiuni severe, care a redus Produsul Intern Brut al Greciei cu 20% in ultimii 5 ani.

Liderii europeni incearca sa stabileaca masuri prin care sa evite o posibila criza imediata dupa publicarea raportului inspectorilor straini privind situatia economica si financiara din Grecia, in septembrie. Statul elen depinde de finantarea externa pentru a nu intra in faliment si pentru a se mentine in zona euro.

Merkel si Hollande au declarat ca este nevoie ca Uniunea Europeana sa implementeze masurile convenite la summit-ul UE de la sfarsitul lunii iunie, inclusiv planurile privind integrarea si cooperarea stransa a autoritatilor de reglementare si supraveghere bancara la nivelul zonei euro.