"Economia Greciei va inregistra crestere in cel de-al treilea trimestru, pentru prima data in ultimele 24 de trimestre", a declarat premierul Antonis Samaras in deschiderea unui targ comercial international din nordul Greciei, relateaza abc.net, potrivit Mediafax.

Samaras a anuntat si o serie de taieri de taxe care vor fi aplicate de anul viitor, printre care o scadere cu 30% a taxei pe combustibilul folosit pentru incalzirea populatiei. Noile masuri fiscale vor fi detaliate in octombrie, la prezentarea proiectului de buget pentru anul 2015.

Grecia, tara care se afla in recesiune din 2008, a inregistrat o scadere economica de 0,3% in cel de-al doilea trimestru, dupa un declin de 1,1% in primele trei luni ale anului, si este in continuare cel mai indatorat stat din zona euro. Potrivit estimarilor, datoria Greciei va depasi 177% din PIB in 2014.

Cu toate acestea, autoritatile din Atena au reusit, in mare parte, sa readuca sistemul fiscal pe linia de plutire, raportand la finele lui 2013 surplus bugetar inainte de plata dobanzilor.

Mai mult, Grecia s-a reintors pe pietele financiare internationale, reusind sa imprumute 4,5 miliarde de euro prin doua emisiuni de obligatiuni anul acesta.

Insa economia elena este inca departe de a se putea sustine fara ajutor extern, iar analistii estimeaza ca autoritatile din Atena vor incepe in aceasta in toamna negocieri pentru un nou acord financiar cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala.