„Este foarte probabil ca Grecia sa iasa din zona euro si nu exclud ca acest lucru sa se intample in urmatoarea jumatate de an”, a spus Borg, care se afla la Tokyo la conferinta anuala a liderilor finantelor lumii.

Declaratia lui Borg vine la doua zile dupa ce UE a primit Premiul Nobel pentru Pace, in mijlocul unei crize financiare fara precedent care dureaza de trei ani, si la cateva zile dupa ce vizita cancelarului german Angela Merkel la Atena, unde a fost primita cu proteste. Merkel a declarat, totusi, ca vrea ca Grecia sa ramana in zona euro.

Negocierile pentru eliberarea unei noi transe din imprumutul extern au fost, totodata, suspendate in luna septembrie, pentru a-i acorda premierului Antonis Samaras ragazul necesar pentru a face economiile bugetare de aproape 10 miliarde de euro promise.

Liderii UE se vor intalni la Bruxelles pe 18 si 19 octombrie, pentru a discuta planul BCE de a supraveghea bancile europene, precum si despre un control mai strict al Bruxelles-ului asupra bugetelor nationale.

Borg a mai explicat ca un exit al Greciei din zona euro nu va avea, probabil, un impact prea mare asupra sistemului financiar „de vreme ce toata lumea a inteles deja din ce parte bate vantul.”

Avand in vedere lipsa de competitivitate a industiei si incapacitatea de a implementa reformele necesare „este greu de crezut ca vor reusi sa stimuleze competitivitatea printr-o rata de schimb semnificativ scazuta”, a mai spus Borg.

Nu este prima data cand oficialul suedez isi exprima pesimismul in legatura cu Grecia. In iulie, Borg spunea ca „un fel de faliment” este cel mai plauzibil scenariu in cazul statului elen.

Expertii troicii vor sa acorde Greciei inca doi ani pentru aplicarea reformelor

Pe de alta parte, publicatia germana Der Spiegel titreaza ca expertii troicii creditorilor internationali ai Greciei au stabilit ca statul elen are nevoie de inca doi ani pentru a aplica reformele structurale dificile si ca ar trebui sa i se acorde srtatului elen acest ragaz.

Troica formata din reprezentantii FMI, Comisiei Europene si Bancii Centrale Europene (BCE) a cerut saptamana trecuta ministrilor de Finante din zona euro sa acorde Greciei inca doi ani pentru respectarea angajamentelor, asa cum au cerut autoritatile de la Atena, a relatat publicatia.

Prelungirea termenului din 2014 pana in 2016 ar permite Greciei sa puna in practica reducerea cheltuielilor si reformele structurale, fara sa impovareze economia aflata deja in recesiune.

FMI este gata sa sustina acest punct de vedere, in timp ce unele tari din zona euro, reticente la acordarea de imprumuturi, cer noi eforturi din partea Greciei.

Guvernul de la Atena considera ca sunt suficiente economii de 7,8 miliarde de euro, in timp ce negocierile din acest week-end cu reprezentantii troicii se refera la 9,2 miliarde de euro, potrivit unei surse din ministerul elen de Finante.

Discutiile trebuie sa ajunga la un rezultat pana summit-ul UE din 18 octombrie.