O misiune a Comisiei Europene (CE), Fondului Monetar International (FMI) si Bancii Centrale Europene (BCE) se afla la Atena pentru a evalua situatia financiara si economica din tara si pentru a deterrmina daca guvernul isi poate respecta tintele fiscale asumate in acordul de finantare externa de 130 miliarde euro.

Oficialii straini si guvernul au cazut de acord pe "o buna parte" dintre masurile propuse in noul pachet de austeritate, a afirmat sursa oficiala elena. Autoritatile vor continua saptamana viitoare sa puna la punct masurile, a adaugat oficialul.

Poul Thomsen, reprezentantul FMI la Atena, a declarat ca discutiile au mers bine. "Am facut multe progrese. Vom reveni la inceputul lunii septembrie", a spus el.

Guvernul de la Atena trebuie sa gaseasca masuri suplimentare de reducere a deficitului bugetar cu aproximativ 11 miliarde euro, pentru urmatorii doi ani. Liderii politici greci au convenit joi masuri de 11,5 miliarde euro, peste jumatate din suma urmand sa fie economista printr-o noua reducere a salariilor bugetarilor si pensiilor din sistemul public.

Grecia se afla in cel de-al cincilea an consecutiv de recesiune, iar somajul a ajuns la aproximativ 22%, punand presiune pe veniturile bugetului de stat si impiedicand guvernul sa respecte angajamentele fiscale fata de creditorii externi.

De la o luna la alta, Grecia risca sa ramana fara bani si sa intre in faliment, cu iesirea din zona euro drept posibila consecinta, daca nu convinge institutiile financiare internationale sa continue plata transelor din imprumutul extern.