De asemenea, parlamentarii solicita si acordarea unor reparatii pentru victimele atrocitatilor comise de nazisti si a valorilor furate, potrivit Athens News, citat de Mediafax.

Parlamentarii vor ca aceasta chestiune sa fie discutata in prezenta ministrilor de Finante, de Extene, Apararii si Justitiei, dar si a reprezentantilor partilor interesate.

Semnatarii doresc ca Parlamentul sa adopte o pozitie clara asupra chestiunii, pe care o descriu ca "o problema nationala cruciala".

In 1942, Puterile Axei au hotarat la o conferinta germano-italiana pe teme financiare ca Grecia, ocupata dupa ce luptase de partea Aliatilor, era obligata sa finanteze ocupatia straina printr-un imprumut.

Germania unificata datoreaza Greciei, tara victorioasa in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, circa 54 miliarde de euro fara dobanda, sustin cei 28 de parlamentari care au inaintat solicitarea.

Ei spun ca Grecia este victima unei nedreptati, intrucat este singura tara victorioasa careia Germania nu i-a platit reparatii legate de razboi.

Germania este in prezent tara din zona euro cu cea mai importanta contributie la pachetele de imprumuturi externe pentru Grecia. Statul elen a primit in 2010 un pachet de imprumuturi externe de 110 miliarde de euro de la tarile zonei euro si FMI, iar anul acesta urmeaza un al doilea pachet financiar, de circa 130 miliarde de euro.