Retragerile zilnice de fonduri s-au apropiat in aceasta luna de nivelul superior al unui interval cuprins intre 100 de milioane de euro si 500 de milioane de euro, a spus unul dintre bancheri, potrivit Mediafax.

Un al doilea bancher a declarat ca retragerile ar fi depasit marti 700 de milioane de euro. Un oficial al Bancii Greciei a refuzat sa comenteze.

Bancile elene se afla sub presiune dupa ce persoane fizice si companii au efectuat retrageri de circa 72 de miliarde de euro de la declansarea crizei datoriilor suverane, in octombrie 2009.

Institutiile financiare elene au acces la finantare din partea Bancii Centrale Europene, dar situatia se va schimba daca Grecia va iesi din zona euro.

Deponentii incearca sa isi protejeze banii din cauza temerilor ca Grecia ar putea adopta o noua moneda, care s-ar devaloriza imediat.

Iesirile de fonduri din bancile elene s-au accelerat dupa alegerile parlamentare de pe 6 mai, cand partidele care se opun programului de salvare convenit cu UE si FMI au castigat cele mai multe voturi, provocand incertitudine legata de viitorul Greciei in uniunea monetara. Partidele nu au reusit sa formeze un guvern, astfel ca pe 17 iunie vor avea loc noi alegeri.

La un ritm de 500 de milioane de euro pe zi, retragerile de fonduri vor depasi probabil recordurile lunare anterioare de la declansarea crizei si nu vor fi probabil sustenabile, daca vor continua timp de mai multe luni, a spus una dintre surse.

Datele bancii centrale arata o crestere a depozitelor in aprilie, dar publicatia Kathimerini a relatat, fara sa mentioneze sursa informatiei, ca retragerile au atins pana la 6 miliarde de euro in luna mai.

Alexis Tsipras, seful partidului Syriza, care se opune programului de bailout, a declarat marti ca o recapitalizare rapida a sistemului bancar, care va conferi statului drepturi de vot la banci, va contribui la normalizarea situatiei din sistemul financiar.