Rhodos conduce in topul evaziunii din Grecia (cu 84,6%), urmata de Zakynthos (80%), Santorini (77,14%), Paros (68,2%) si Syros (57,9%), scrie cotidianul elen Kathimerini, citat de Mediafax.

Divizia de delicte finaciare a Ministerului de Finante - SDOE a derulat o prima serie de 1.088 inspectii intre 15 iunie si 15 iulie la restaurante, facilitati pentru sporturi acvatice si pe plaja, hoteluri si alte afaceri. In total, autoritatile elene au aplicat 2.473 de amenzi.

Inspectorii au descoperit ca firmele din aceste statiuni au raportat in scopul platii de taxe costuri de constructie mai mici decat cele reale si tarife de cazare sub cele percepute clientilor. De asemenea, unele spatii de cazare au fost declarate drept case rurale de dimensiuni mici, pentru a beneficia de tarife mai reduse la energie, in timp ce unii proprietari nu au declarat deloc activitatea turistica.

Anul trecut, inspectiile SDOE au relevat ca rata evaziunii fiscale in marile statiuni din Grecia, precum cele din Zakynthos, Lefkada sau Creta, ajungea si la 100%, in timp ce pentru altele, aflate in Santorini sau Corfu, se situa la 75% sau peste acest nivel.

Evaziunea fiscala este considerata de creditorii internationali si de analisti ca una dintre problemele majore ale Greciei, o piedica pentru iesirea tarii din criza economica severa.

Grecia a fost salvata de la colaps cu doua pachete financiare de peste 200 de miliarde de euro de la statele zonei euro si FMI, conditonate de masuri dure de austeritate si reforme. Evaziunea fiscala a fost identificata repetat ca o posibila sursa de majorare a veniturilor statului fara cresterea poverii fiscale asupra populatiei, insa autoritatile au avut succese limitate in combaterea acestui fenomen.