Un prim pas va fi atunci cand viitorul guvern va solicita modificarea programelor de sustinere in valoare de 240 de miliarde de euro, ceea ce va conduce la o revizuire a tintelor de performante economice, pana in luna septembrie, a declarat un oficial european, la Bruxelles.

Europa a respirat usurata dupa ce partidul conserator Noua Democratie, condus de Antonis Samaras, a accelerat pregatirile pentru formarea unui guvern de coalitie cu rivalii socialisti din partidul Pasok, intentia lor fiind atenuarea termenilor programului de salvare concomitent cu ramanerea Greciei in zona euro.

"Acordul privind planul strategic este punctul final pentru formarea guvernului. Procesul se accelereaza. Este posibil ca in urmatoarele cateva ore, sau in decurs de o zi sa fie stabilit guvernul", a declarat Fotis Kouvelis, lider al Stangii Democrate, al treilea membru al coalitiei negociate, scrie Mediafax.

Cancelarul german Angela Merkel a incercat pe de alta parte sa descurajeze speculatiile privind relaxarea prevederilor acordului pentru Grecia. "Este important ca noul guvern sa respecte angajamentele care au fost facute. Nu poate avea loc o relaxare a reformelor", a declarat luni Merkel.

Un numar de ministri se opun prelungirii termenelor pana la care Grecia trebuie sa indeplineasca tintele de reducere a deficitului bugetar si a celor privind reformele structurale si vanzarea activelor de stat, a spus sursa europeana. Totusi, inrautatirea situatiei economice a tarii face ca mentinerea actualelor obiective sa fie nerealiste.

Partidul Stanga Democrata a stabilit sapte conditii pentru intrarea la guvernare, intre care prelungirea termenului de reducere a deficitului bugetar de la 2014 la 2017 si anularea unor masuri structurale, precum reducerea salariului minim si a pensiilor. Partidul Pasok a acceptat in mare aceste solicitari.

Grecii isi duc din nou banii la banci

Banii retrasi din bancile elene in contextul crizei datoriilor au inceput sa revina, treptat, in depozite la institutiile de credit dupa ce rezultatul alegerile parlamentare de duminica a calmat temerile ca tara ar putea parasi zona euro, afirma bancheri din Grecia, citati de Kathimerini.

Grecii panciati, care au retras din conturi cate 800 milioane de euro pe zi inaintea alegerilor, au inceput sa aduca inapoi o parte din banii pastrati in propria locuinta, au spus bancherii.

"Hemoragia s-a oprit", a afirmat un bancher.

Una dintre bancile elene care inainte de alegeri inregistra iesiri de 30 de milioane de euro pe zi, bani ce erau dusi acasa de greci sau pastrati in cutii de valori, a constatat luni o schimbare rapida a trendului. "Au venit inapoi aproape 15 milioane de euro", a spus bancherul.

Un al treilea bancher a afirmat ca sunt intrari de depozite in sume de pana la 10.000 de euro, ale grecilor cu economii mici, insa nu au fost aduse inapoi si sume mari, de peste 50.000 de euro.

"Nu am avut retrageri de depozite luni si ne asteptam la aceeasi situatie si marti. Rezultatul alegerilor a ajutat", a spus bancherul.

Depozitele din bancile elene au scazut constant de la declansarea crizei datoriilor la sfarsitul anului 2009, iar institutiile de credit depind pentru lichiditati de fonduri de la Banca Centrala Europeana si Banca Greciei.

De la inceputul anului 2010, bancile din Grecia au pierdut depozite de 72 de miliarde de euro, circa 30% din total. Ritmul retragerilor s-a accelerat puternic dupa alegerile parlamentare anticipate din mai, in care coalitia stangii radicale (Syriza) s-a situat pe locul al doilea in preferintele alegatorilor. Syriza a afirmat ca nu va respecta anagajamentele de austeritate ale Greciei in acordul de ajutor financiar extern, situatie in care statul s-ar fi aflat in pericol de a intra in incapacitate de plata si de a parasi zona euro.

In urma noilor alegeri anticipate de duminica, partidele care au promis sa respecte conditiile programului de ajutor extern au obtinut suficiente mandate pentru a putea forma guvernul.

In Romania sunt prezente mai multe institutii de credit din Grecia, EFG Eurobank prin Bancpost, National Bank of Greece prin Banca Romaneasca, precum si Piraeus Bank, Alpha Bank si ATEbank sub brand propriu.